Hlavní obsah

Požár na Hodonínsku se už nešíří, shořelo 200 hektarů lesa

Právo, ČTK, miv,mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hasiči bojují s obrovským lesním požárem, který vypukl ve čtvrtek na Hodonínsku. Oheň se nedaří zvládnout, protože jej na uhašených místech rozfoukává vítr. Dopoledne se podařilo zabránit jeho dalšímu šíření, řekl velitel zásahu Martin Červenka České televizi (ČT).

Letecké záběry: Požár lesa na HodonínskuVideo: Miroslav Kovář, Novinky

 
Článek

Při požáru nebyl nikdo zraněn. Poškozeno je asi 200 hektarů smíšeného lesa v majetku státního podniku Lesy ČR. Způsobené škody vyčíslí až v nadcházejících dnech. Příčina požáru není známa.

Statisticky je požár podle hasičů svým rozsahem největší za posledních 15 let, desetinásobně překračuje nejrozlehlejší požáry z let 1998 a 2003.

Zásah je mimořádně složitý. Hasiči řeší problémy s nedostatkem vody. V akci je okolo 50 jednotek z celé jižní Moravy. Porost kropí i speciální vrtulník z vaku. Druhý vrtulník používají hasiči k monitoringu oblasti.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Hasiči likvidují lesní požár u Bzence

"Problémem jsou doutnající místa, která se znovu rozhořívají. V této situaci ani nelze odhadnout, kdy by zásah mohl skončit. Doufejme, že je to otázka nejbližších hodin," řekl ČTK bzenecký starosta Pavel Čejka (KDU-ČSL), který ráno vyrazil za hasiči do terénu. Ujistili jej, že oheň by se neměl dostat k obydleným oblastem.

Za šířením plamenů stojí silný vítr

Hasiči zprávu o ohni dostali krátce před čtvrteční 16:00 a na místě zjistili, že v suchém lese vítr požár obrovským tempem rozšiřuje. Navíc poryvy větru měnily směr a na úzkých písčitých lesních cestách se obtížně manipulovalo s technikou.

Operační středisko hasičů postupně vyhlásilo druhý, třetí a nakonec i zvláštní stupeň požárního poplachu a povolávalo další jednotky.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Sucho a nárazový vítr napomáhaly šíření plamenů.

Hasiči se ve čtvrtek snažili zabránit plamenům v přístupu k rekreačnímu objektu v lese. Asi desítku obyvatel areálu ale stejně pro jistotu evakuovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám