Hlavní obsah

Máte v autě žlutozelené reflexní vesty? Policie je chce jen pro sebe

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má v autě povinnou reflexní vestu v křiklavé žlutozelené barvě, měl by se jí podle představ legislativců z policejního prezidia zbavit a opatřit si jinou. Křiklavě žlutozelené reflexní prvky by totiž podle jejich představ napříště směli nosit jen policisté, strážníci, vojáci a zdravotníci ve službě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Všichni ostatní by museli mít reflexní části oděvu nebo jeho doplňky v jiných barvách. Vyplývá to z návrhu na změnu zákona o policii, o kterém Právo informovalo již včera v souvislosti se zvažovaným posílením pravomocí policejního prezidenta na úkor ministra vnitra.

Pracovní návrh změn, který má Právo k dispozici, v této souvislosti uvádí, že účelem takové změny by bylo především odlišení policistů nebo záchranářů od ostatních účastníků silničního provozu.

„S ohledem na omezené množství barevných odstínů se nabízí možnost určit žlutozelenou barvu pro bezpečnostní složky a oranžovou a barvy další ponechat pro pracovníky technických služeb, stavbaře a řidiče tak, aby již z dálky a při velké rychlosti bylo zřejmé, kdo je kdo,“ uvádí policejní experti.

Mluvčí prezidia Pavla Kopecká nicméně upozornila, že jde pouze o pracovní verzi komplexního návrhu na změny v zákoně o policii, o jejichž osudu teprve bude vedení policie rozhodovat. „Čas na připomínky od jednotlivých policejních útvarů je do poloviny června,“ poznamenala Kopecká.

Návrh, který má Právo k dispozici, každopádně obsahuje i další kontroverzní změny. Policie například podle tohoto dokumentu chce, aby zadržený člověk ztratil právo na to, aby u něj osobní prohlídku dělala osoba stejného pohlaví. V některých oblastech je prý totiž např. v noci problém sehnat rychle policistku, aby mohla provést prohlídku u zadržené ženy.

Chtějí znovu zvláštní registrační značky aut

„Je nutné na policistu nahlížet jako na osobu, která má prohlídku v náplni své profese obdobně, jako je tomu např. u lékařů, kde rovněž podobné omezení neplatí,“ píše se k tomu v návrhu.

Policie by také chtěla mít oprávnění nařídit vypnutí mobilních sítí nebo nasazovat pouta i lidem, které předvádí např. ke zjištění jejich totožnosti.

V budoucnu by se pak podle stejného návrhu měly policii vrátit speciální registrační značky jejich aut, které by byly na první pohled odlišné od těch běžných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám