Hlavní obsah

Za vraždu čtyř dětí navrhla státní zástupkyně matce doživotí, ta se u soudu rozbrečela

Právo, René Chvalina
Hradec Králové
Aktualizováno

Pro Romanu Z. obžalovanou z vraždy svých čtyř dětí v Širokém Dole na Svitavsku navrhla státní zástupkyně Lenka Faltusová ve čtvrtek doživotí. Obhájce Bohumil Budínský navrhl zproštění obžaloby. Romana Z. poprvé projevila emoce a ve své závěrečné řeči se psychicky zhroutila a utápěla v slzách. Rozsudek bude vynesen v pátek v deset hodin.

Foto: René Chvalina, Právo

Romana Z. odcházela ze soudní síně silně rozrušena a s pláčem

Článek

Obžalovaná se ve čtvrtek poté, co jí předseda senátu Miroslav Mjartan dal prostor k závěrečné řeči, na lavici obžalovaných psychicky zhroutila, a až na několikáté upozornění soudce našla sílu se zvednout a rozplakala se.

„Já si opravdu nic nepamatuju, je to těžký to tady poslouchat. Je to strašný, nevím o tom, jestli jsem to udělala já. Nevím, co se stalo, je to pro mě nepochopitelné. Je mi to líto, nedovedu to pochopit,“ uvedla žena, která stěží nacházela slova a po celou dobu plakala.

Obžalovaná šestatřicetiletá Romana Z. od počátku vyšetřování případu tvrdí, že si nic nepamatuje, a to ani ze svého předchozího života. Vybavuje si pouze útržky vzpomínek, například si nepamatuje, zda měla děti či partnera. Po činu se pokusila o sebevraždu, pořezala si ruce a snažila se oběsit. Způsobila si tak vážné zranění. Podle jednoho znalce si mohla zraněním i poškodit mozek.

Foto: René Chvalina, Právo

Dům kde došlo k nejtěžším vraždám v dějinách české kriminalistiky

Státní zástupkyně Faltusová v závěrečné řeči zpřísnila právní kvalifikaci jednání obžalované, protože z důkazů vyplývá, že obžalovaná jednala s rozmyslem a také zvlášť surovým a trýznivým způsobem.

„Její jednání je neomluvitelné. K nápravě nestačí horní hranice trestu. Bylo prokázáno, že dvě z dětí několik minut před smrtí prožívaly velké bolesti,“ uvedla Faltusová. Novinářům poté řekla, že v tomto případě jsou splněny všechny podmínky pro uložení doživotního trestu.

Státní zástupkyně je navíc přesvědčená, že její údajná ztráta paměti je nevěrohodná.

Obhájce: Posudky jsou nedostatečné

Obhájce obžalované Budínský je i nadále přesvědčen o nedostatcích posudků z oblasti psychologie a psychiatrie. Již při minulém stání v nich shledal závažné nedostatky. Proto také požádal o zproštění viny.

Podle znalců žena netrpěla žádnou duševní chorobou, její rozpoznávací schopnosti v době činu byly zachovalé, ovládací mírně snížené. Shodli se, že chtěla utéct před problémy a zvolila takzvanou rozšířenou sebevraždu.

„Nejsem spokojený, že nebyl navrhnut další posudek, a za současného důkazního stavu podle mě nejsou podmínky k odsouzení,“ dodal Budínský.

Podle obžaloby žena 2. září 2011 napadla postupně své čtyři děti ve věku od dvou měsíců do osmi let. Tři usmrtila nožem, jedno udusila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám