Hlavní obsah

Gang vyděračů a policistů používal i špičkové zařízení "Agáta"

Právo, Radim Vaculík

Český organizovaný zločin si dovolil konkurovat speciálním policejním jednotkám a zařídil si pro usnadnění vydírání podnikatelů s pomocí aktivních kriminalistů vlastní policii se vším všudy. Gang minimálně jedenácti lidí (od 36 do 47 let), čítající několik podnikatelů, dva bývalé státní úředníky i pět aktivních policistů včetně šéfa obvodního oddělení v Liberci, pracovníka kriminálky a detektiva z jablonecké pobočky protikorupční policie, se s tím rozhodně nepáral.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Měl přístup k několika policejním databázím, disponoval speciálním vybavením, které používají jen vybrané elitní útvary a tajné služby. Zároveň používal metody známé už z doby nechvalně proslulého Berdychova gangu – únos a vydírání bohatého podnikatele a nakonec jeho vykoupení si svobody za stovky tisíc korun.

„Je to naprosto šílené, jak to prorostlo mezi sebou. Podle té skladby lidí, kteří v té skupině jsou, se byli schopni obrátit v podstatě na kohokoli, aby se k potřebným informacím dostali – protikorupční útvar, kriminálka, obvodní oddělení. Těmi možnostmi je to jakoby taková druhá policie,“ řekl včera Právu ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta.

Když jeho podřízení a pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) rozjeli minulý týden razie nazvané Ares a Rytíř a zatýkali členy gangu, nestačili se divit, co všechno u podezřelých našli.

Hlavně jde o speciální monitorovací mobilní systém Agáta v ceně několika miliónů korun, který je schopný přesně lokalizovat i monitorovat jakýkoli telefon, i když s ním dotyčný právě nevolá.

Toto zařízení používá v ČR skutečně jen úzký okruh bezpečnostních sborů, především specializované jednotky jako je Útvar zvláštních činností (ÚZČ). I když ani ten to nikdy nepotvrdil. Nicméně právě tamní experti nyní mají za úkol zjistit, jak kvalitní přístroj gang vlastnil.

Agáta stojí milióny

„My k tomu nemůžeme vydávat posudky, takže de jure to bude zkoumat kriminalistický ústav, nicméně budeme zjišťovat, o jaký systém a verzi šlo. Ještě jsme to neviděli. Ale byl-li by to zmiňovaný přístroj (Agáta), tak by cena ve všech verzích byla v řádech miliónů,“ řekl Právu šéf ÚZČ Tomáš Almer.

Podle dvou na sobě nezávislých důvěryhodných zdrojů redakce se ale skutečně jedná o Agátu, jejíž cena se už před osmi lety pohybovala kolem patnácti miliónů korun. „Vypadá to, že jde o Agátu,“ uvedl jeden ze zdrojů Práva.

Jenže to nebylo všechno, co rozsáhlá razie na Liberecku, ve středních Čechách a v Praze detektivům přinesla.

V jejich rukou skončilo větší množství legálně držených dlouhých rychlopalných zbraní, které používá opět jen velmi malý okruh speciálních policejních či vojenských jednotek, a na které jejich majitel musí mít zvláštní povolení.

Tyto automaty našli policisté podle informací Práva v rodinném domě bývalého vyšetřovatele pražské hospodářské kriminálky či vojáka z mise v Afghánistánu a nyní zaměstnance odboru regionální správy majetku Českých drah Vladimíra Svobody (42).

Ten ještě v době, kdy se jmenoval Nešpůrek, podle Mf Dnes v minulosti nejen vyšetřoval nepsaného šéfa českého podsvětí Františka Mrázka, ale později se prý přidal na jeho stranu.

Svoboda-Nešpůrek v nynější kauze figuroval podle zjištění Práva jako prostředník mezi hlavou gangu, podnikatelem z Liberecka (43) a dalšími třemi muži ze severních Čech, kteří pro něj udělali za stotisícovou částku špinavou práci.

Jejich obětí se stal obchodník s lehkými topnými oleji (LTO), jehož podle policie unesli a několik dnů drželi na neznámém místě, dokud od něj nezískali to, co chtěli, tedy peníze.

„Oni věděli, že ten podnikatel měl rozběhlý obchod s LTO za šílené desítky miliónů a z toho obchodu chtěli část získat pro sebe. Dostali z něj 850 tisíc,“ přiblížil zdroj Práva seznámený s vyšetřováním.

„Je to organizovaná skupina propojená mezi civilními osobami a policisty,“ řekla k tomu dozorová žalobkyně případu Lenka Bradáčová z Ústí nad Labem.

„První z nich na základě informací z lustrací od policistů oslovili podnikatele, který disponuje finančními prostředky. Vydírali ho, dokonce unesli a na neznámém místě mu ukázali, co o něm vědí z policejních evidencí. On se jim pak vyplatil s tím, že si vykoupil propuštění a zároveň jim zaplatil za informace ke své osobě.“

Role policistů: sběr špíny

Zmíněný podnikatel s LTO nemusí být dle mínění detektivů první, a už vůbec ne poslední obětí gangu.

Detektivové totiž našli i rozsáhlé písemné materiály pocházející přímo z různých policejních databází. Právě to byla hlavní role zadržených a obviněných pěti policistů – dodávat vyděračům „špínu“ zjištěnou v rámci vyšetřování na různé podnikatele.

„Pokud se policisté a tady tito vyděrači spojí, tak občan nemá moc šancí se bránit. Podle zajištěných materiálů je těch lidí, kteří byli nebo mohli být nějak diskreditováni či minimálně vydíráni, mnohem více,“ podotkl k tomu Šlachta.

Podle informací Práva se mohlo jednat dokonce až o desítky takto vydíraných či sledovaných podnikatelů tímto gangem. Skupina získávala od policistů z databází například jejich výpisy telefonů i výsledky osobního sledování.

A detektivové mají jasno v tom, že nyní zadržených pět policistů (stíhaných na svobodě) a šest civilistů (z toho čtyři jsou ve vazbě) je jen část gangu, členů prý mohl mít mnohem víc. Z obviněných mužů zákona už přišel o práci detektiv z protikorupční policie i pracovník žižkovského obvodního oddělení, ostatní budou brzy následovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám