Hlavní obsah

Včelaři mají strach. Začíná sezóna krádeží včelstev i s úly

Právo, Pavel Orholz, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včelaři se obávají o své úly ve volné přírodě. S jarem začali útočit zloději, kteří kradou včelstva. Nejčastěji mizí na severní Moravě a v jižních a západních Čechách. Kvůli zimním úhynům je po včelstvech stále velká poptávka, na jaře jedno stojí až pět tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Velké problémy s krádežemi včelstev měl v minulých letech například velkovčelař a prezident Cechu profesionálních včelařů Jan Kolomý ze Starého města u Bruntálu.

„Letos po přijatých opatřeních jsme zaznamenali pouze jednu menší krádež,“ řekl Kolomý Právu.

Na jeho farmě začali úly sešroubovávat dohromady, aby je bylo případně možné odvézt jen s pomocí těžké techniky. „Na úly také vypalujeme loga a cejchy, z nejvíce ohrožených lokalit jsme je stáhli do bezpečnějších míst,“ popisuje další opatření Kolomý.

To, že se chovatelé musí na jaře o své úly obávat, potvrdil Právu i včelař Josef Zimen z Borku u Českých Budějovic. „Terčem zlodějů jsou na jaře vždy úly a včelstva ve volné přírodě. Domnívám se, že mezi zloděje patří i takzvaní včelaři, kteří se o svá včelstva na podzim a v zimě nepostarali a tímto způsobem chtějí doplnit chov. Několikrát kradli i v mých úlech,“ vysvětlil Zimen.

Podle něho mohou být mezi zloději i včelařští překupníci. „Při současné situaci, kdy řádila řada chorob, jsou včelstva cenným artiklem a například v sousedním Rakousku za ně dostane zloděj až trojnásobek běžné ceny u nás,“ dodal Zimen.

Zájem o prodej je velký

Vytvořit silné včelstvo trvá dva roky a včelaři je na jaře jen neradi prodávají, protože tím přijdou o zisk z medu. Častěji se prodávají až v létě mladá včelstva, takzvané oddělky, která dorostou a med nanosí až v dalším roce. A to se zřejmě zlodějům nechce čekat.

Poptávka po včelstvech je stále velká, podle Kolomého přes zimu uhynulo odhadem 20 až 30 procent včelstev. „Zájem je velký, prodali bychom klidně i 1000 včelstev,“ dodal Kolomý s tím, že kvůli úhynům je zájem o včelstva i v okolních zemích.

Podle Jana Krabce z předsednictva Českého svazu včelařů krom včelstev mizí často i vše kovové, například oje včelařských maringotek, kola či podstavce pod úly. „Mizí vše, co lze dát do sběru, problém je, že mnohé součástky se už nedají sehnat,“ řekl Krabec Právu.

Včelstva podle něj loni mizela nejvíce v příhraničních oblastech s Rakouskem, Německem a Polskem. „Loni to spíše vypadalo na nelegální vývoz do zahraničí, pravděpodobně šlo o organizované skupiny,“ řekl Krabec s tím, že zloděje se většinou nedaří dohledat a postiženým včelařům pak škody nahrazuje svépomocný fond Českého svazu včelařů.

Přišli a odnesli

Na konci dubna někdo ukradl několik úlů u Lysic na Blanensku, jedním z posledních případů, který policisté zaznamenali, je případ u Katovic na Strakonicku.

„Na policisty se obrátil chovatel s tím, že mu v noci na neděli někdo ukradl včely. Neznámý pachatel přijel pravděpodobně vozidlem na louku u obce Katovice a ukradl deset včelstev. Majiteli tak vznikla škoda za asi deset tisíc korun,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová.

Dále poznamenala, že podobný případ se nedávno stal i na Jindřichohradecku. „Zloděj tam odcizil několik dřevěných úlů se včelstvy, které měl jejich majitel na okraji lesa v obci Otín. Poškozenému vznikla trestným činem krádeže škoda ve výši devět tisíc korun,“ podotkla Uhlířová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám