Hlavní obsah

Baron Prášil, který proležel po nemocnicích dvě stě tisíc, půjde do vězení

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Za rozsáhlý podvod, který nemá v novodobé historii českého zdravotnictví obdoby, poslal ve středu Okresní soud v Ostravě na 1,5 roku do vězení čtyřiapadesátiletého Antonína Steckera. Ten strávil poslední čtyři roky v několika desítkách nemocnic, kde neplatil regulační poplatky ani poplatky za pobyt na nadstandardních pokojích. Dluh se vyšplhal přes 200 tisíc korun.

Foto: , Právo

Antonín Stecker u soudu

Článek

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Muž během čtyř let pobýval přibližně v osmi desítkách nemocnic, v některých i opakovaně. Počet hospitalizací přesáhl číslo devadesát. Soud mu ale nakonec dal k vině jen 27 hospitalizací, v ostatních bodech ho obžaloby zprostil.

Choroby si vymýšlel

Podle znalců si Stecker většinu chorob vymyslel. Trpí takzvaným Münchhausenovým syndromem, tedy vzácným onemocněním, při kterém si pacient vymýšlí různé problémy, předstírá symptomy a nechává se neustále vyšetřovat a hospitalizovat. Motivací přitom podle psychiatrů není získání různých výhod, jako u běžných simulantů, ale patologická touha po onemocnění a získání statusu pacienta. „Osoba postižena tímto syndromem má chorobnou potřebu být opečovávána,“ řekl psychiatr.

Cokoliv, co vypustil z úst, je nepravda, ať už se týká jeho rodinných a majetkových poměrů.
státní zástupce

Další znalec z oboru psychologie navíc obžalovaného označil za Barona Prášila, tedy osobu s bájnou lhavostí. „Cokoliv, co vypustil z úst, je nepravda, ať už se týká jeho rodinných a majetkových poměrů a v neposlední řadě i jeho hospitalizací, kterých připustil jen asi pět,“ řekl k tomu státní zástupce ve své závěrečné řeči.

„Po dobu více než tří let byl hospitalizován téměř permanentně, takže je nasnadě, že náklady rostly skutečně enormním tempem,“ dodal státní zástupce.

Soud uznal, že má nemocné srdce a páteř

Obžalovaný vinu od počátku popíral a do poslední chvíle tvrdil, že je skutečně vážně nemocný a hospitalizace nebyly bezdůvodné. „Jsem šest měsíců ve vazbě, přitom bych měl v současné době rehabilitovat s páteří. Jen díky vedení věznice mi byly umožněny alespoň minimální podmínky, abych ve věznici přežil. Nikomu bych nepřál být v mém zdravotním stavu ve vazbě,“ uvedl Stecker do soudního protokolu.

Musel si být vědom, že nemá žádný příjem a nemá poplatky z čeho zaplatit.
soudkyně

Soudkyně v odůvodnění rozsudku konstatovala, že muž skutečně trpí závažným onemocněním srdce a páteře. Proto muže ve větší části zprostila od obžaloby. „Nelze jednoznačně říci, zda se v těchto případech nechal hospitalizovat skutečně účelově, nebo měl skutečné bolesti,“ řekla soudkyně Jitka Kaustová.

„Skutky, které obsahují toliko nezaplacené regulační poplatky, soud vyhodnotil ve prospěch obžalovaného,“ řekla. Odsoudila ho pouze za hospitalizace, kde se muž nechal hospitalizovat na nadstandardních pokojích. „Musel si být vědom, že nemá žádný příjem a nemá poplatky z čeho zaplatit,“ dodala soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám