Hlavní obsah

Šéf Mladých konzervativců zmlátil řidiče, u soudu dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

S nálepkou rváče a násilníka odešel ve středu od plzeňského okresního soudu předseda Mladých konzervativců Jiří Fremr (ODS). Za útok na řidiče, kterého nejprve surově zbil a pak mu rozkopal i auto, dostal dvouletý trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Podle předsedy senátu Borise Valového nebyla výpověď obžalovaného věrohodná a soud jí neuvěřil. Fremr musí také napadenému uhradit statisícové bolestné.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jiří Fremr (v popředí) v soudní síni.

Článek

K incidentu došlo v květnu 2010 Plzni - Újezdě, kde v místní sokolovně čtyřiadvacetiletý Fremr zapíjel májku. Napadený Miloš Knedlhans skončil v nemocnici s utrženým stehenním svalem. Za způsobení těžké újmy na zdraví, výtržnictví a poškozování cizí věci hrozilo šéfovi mládežnické organizace, která je úzce napojena na ODS, až osm let vězení.

„Se slovy „ty č…ku“, poškozeného nejprve udeřil, poté ho povalil na zem a kopal do něho. Pak šel k jeho vozidlu, které dalšími kopanci poškodil,“ uvedl státní zástupce Štefan Oravec. Vše se odehrálo na silnici poblíž Fremrova bydliště. „Všiml jsem si, že po krajnici jdou dvě osoby. Byli to muž a žena. Když jsem je míjel, slyšel jsem křik. Tak jsem kousek od nich zastavil, stáhl okénko a ptal se, co se děje,“ vypovídal před soudem Knedlhans.

Bezprostřední operace po útoku

„Ten muž mi začal sprostě nadávat a pak se ozvala rána, jako když někdo praští pěstí do kapoty. Vystoupil jsem z auta a šel se podívat, co se stalo. V tom okamžiku jsem byl napaden. Nejdříve jsem dostal několik ran, které jsem se snažil vykrýt. Pak do mne útočník prudce vrazil, že jsem spadl na zem. Následovaly jeden dva kopy,“ líčil napadení řidič.

Po kopancích prý ucítil pronikavou bolest v noze. „Udělalo se mi hrozně špatně. Dala se do mě zimnice. Nemohl jsem se hýbat. Obžalovaný potom ještě prokopl zadní dveře auta,“ pokračoval napadený muž, kterého museli lékaři bezprostředně po zranění operovat. Později podal na Fremra trestní oznámení. „Posílal za mnou právníky, abych to za peníze stáhnul. Mluvili o tom, že je před volbami a že kdyby se toho chytil tisk, tak je to špatné. Já jen chci, aby se to řádně vyšetřilo a odsoudilo,“ dodal Knedlhans.

Protože jsem měl roztrženou mikinu a kalhoty, dostal jsem vztek.
obžalovaný

Fremr tvrdil, že šlo o běžnou vesnickou šarvátku. Podle jeho verze byla potyčka vzájemná. „Chytli jsme se, dáli si pár pohlavků a pak sebou praštili na zem. Protože jsem měl roztrženou mikinu a kalhoty, dostal jsem vztek. Vstal jsem, šel k tomu autu a kopl do něho. Byla to z mé strany pitomost, stydím se za to. Už bych to neudělal,“ řekl Fremr u soudu.

Zcela odlišně také popsal, co konfliktu předcházelo. „S kamarádkou jsme šli po silnici a kolem nás projelo rychle auto. Ona se lekla a vykřikla něco v tom smyslu, že ten blbec tady jezdí jako blázen. Řidič zastavil, vystoupil z auta a šel proti ní. Padly nějaké vulgarity, pak jsme se chytli a začali se prát,“ líčil událost Fremr.

Zavání to spiknutím vůči mému klientovi.
obhájce

Ve své závěrečné řeči pak ještě zdůraznil, že to byl poškozený, kdo si útok začal. „Já jsem se jen bránil. Nejsem člověk, který mlátí lidi na potkání a už se vůbec necítím jako nějaký arogantní floutek,“ prohlásil student plzeňské právnické fakulty.

Jeho advokát Libor Michalec označil verzi poškozeného za zveličenou a snažil se znevěrohodnit svědky, kteří ji potvrzovali. „Zavání to spiknutím vůči mému klientovi,“ řekl nakonec.

Mladí konzervativci se hlásí ke konzervativnímu a liberálnímu proudu české pravicové scény s důrazem zejména na svobodu a odpovědnost jednotlivce. Z jejich řad vzešli například ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, primátor Plzně Martin Baxa nebo exministři Petr Gandalovič, Ivan Langer či Pavel Drobil.

Reklama

Výběr článků

Načítám