Hlavní obsah

Počmáral brněnský magistrát, napadl policistku a hajloval. Dostal podmínku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Boj za zachování brněnské opery skončil neslavně pro 62letého Angličana Alberta Thomase Vickeryho. Občan Spojeného království, který už 13 let žije v České republice, totiž od soudu dostal podmínku za opakované počmárání fasády brněnského magistrátu, napadení policistky a hajlování v policejní cele.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Albert Thomas Vickery

Článek

Vickery, podle svých slov obdivovatel brněnské kultury, se do varu dostal poté, co loni na podzim zaslechl o záměru magistrátu na omezení provozu opery. Protože protesty lidí v ulicích mu přišly spíš jako veselý karneval, obstaral si nesmazatelný fix a na fasádu radnice několikrát napsal nápisy "Save the opera! Save the ballet! Get angry", tedy "Zachraňte operu! Zachraňte balet! Rozzlobte se!". Při posledním čmárání ho chytla policejní hlídka a Angličan skončil v cele.

Podle žalobce své dopadení nevzal s pověstným anglickým klidem, naopak měl tropit výtržnosti. "Neuposlechl výzvy k nastoupení do cely a pokoušel se policisty vyprovokovat k potyčce vulgaritami. Pak odhodil klobouk a kabát na zem, a když mu policistka dala ruku na rameno, dal ji pěstí do tváře a pak ji poškrábal na zápěstí. Policistku po útoku brnělo ucho," prohlásil státní zástupce.

Policista vzal můj kabát z pravého kašmíru z obchodního domu Harrods a hodil mi ho na zem. V reakci na to jsem mu ukázal pravici se slovy Heil Hitler ty fašistické prase! Myslím, že se tak choval.
Albert Thomas Vickery

Angličan, který si verdikt nepřišel osobně poslechnout, se při předchozím jednání hájil tím, že v cele ho policisté nechali o mnoho déle, než jim povoluje zákon a navíc ho nechtěli nechat ani odejít na záchod. "Snažili se mě nacpat do cely, já se jen bránil. Pak řekli, že jsem je napadl. Poté policista vzal můj kabát z pravého kašmíru z obchodního domu Harrods a hodil mi ho na zem. V reakci na to jsem mu ukázal pravici se slovy Heil Hitler ty fašistické prase! Myslím, že se tak choval," prohlásil Vickery při výslechu.

Podle státního zástupce má Vickery potíže se zvládáním stresových situací. "Naopak když se snaží, tak má charisma a ocenil bych i umělecký a divadelní zážitek z jeho výpovědi," usmál se žalobce v reakci na Angličanovo vystoupení před soudem, kdy rázoval po jednací síni, lehal si na zem, předváděl na svém kašmírovém kabátu plivání a přísahal na Bibli. „Nicméně když napadne policistku, nemůže čekat, že jeho pacifikace bude probíhat v rukavičkách. Ačkoli je uznáván jako oblíbený a schopný učitel, napadá tu občany a nerespektuje zákony, proto by měl být vyhoštěn,“ dodal státní zástupce.

Soudkyně Sýkorová nakonec ale Angličana potrestala jen podmínkou a na vyhoštění nepřistoupila. "Do budoucna by se měl podobných excesů vyvarovat, jinak skončí za mřížemi," přidala v odůvodnění verdiktu dobrou radu Sýkorová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám