Hlavní obsah

Policie chce zablokovat webovou stránku, odkud padělatelé stahují bankovky

Právo, pab
Karlovy Vary

Karlovarští krajští kriminalisté chtějí nechat zablokovat webovou stránku vlast.cz, odkud si podle nich padělatelé stahují velmi kvalitní fotografie bankovek, které pak ve velkém kopírují. Z toho zdroje se už do oběhu měly dostat desítky falzifikátů.

Článek

Na webové stránce jsou všechna česká platidla zobrazena ve vysokém rozlišení a hlavně bez jakéhokoliv ochranného prvku proti zneužití, což je v rozporu s nařízením České národní banky.

„Rozkřiklo se to hlavně mezi narkomany, kteří si bankovky stahují a rozmnožují je. Pak se je snaží udávat, což jim už v řadě případů povedlo. Jen za poslední týden máme záchyt šesti falešných tisícikorun, které mají stejné číslo jako bankovky ze zmiňované webové stránky,“ uvedl zdroj obeznámený s případem. Policisté chtějí po provozovateli webu, aby stránky zablokoval a nebo vyobrazená platidla opatřil ochranným prvkem jako například nápisem vzor.

Poslední případ zaznamenali policisté ve čtvrtek v Mariánských Lázních. „V jedné z ulic kontrolovali dvoučlennou osádku vozidla Škoda Felicie. Protože řidič odmítal prokázat svoji totožnost, policisté jej předvedli na služebnu, kde u něho při osobní prohlídce našli tři padělané bankovky a drogy,“ uvedl Pavel Valenta z policejního ředitelství v Karlových Varech.

Už jen za přechovávání padělaných peněz hrozí až pětileté vězení. V případě pokusu o jejich udání se trestní sazba zvyšuje o tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám