Hlavní obsah

S námitkami na podjatost pravicoví radikálové u soudu neuspěli

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Osm aktivistů ultrapravice čelí v pondělí v obnoveném hlavním líčení u Obvodního soudu pro Prahu 1 obžalobě z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Je mezi nimi i předák pražské organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Patrik Vondrák nebo aktivista Filip Vávra. Soud byl po výsleších obžalovaných odročen na duben.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Činu se měli dopustit například vylepováním samolepek nebo přípravou shromáždění v Jihlavě, které bylo rozpuštěno. Hrozí jim tresty od tří do osmi let.

S námitkami na podjatost neuspěl

Případ má na stole už třetí soudce. Původní soudkyně Věra Bartošová se vyloučila pro podjatost, Libor Vávra byl přeložen k jinému soudu, v pondělí se proto kauzy ujala Dana Šindelářová.

Obžalovaný Vondrák vznesl námitku podjatosti i proti předsedkyni senátu Šindelářové. Nejprve však napadl podjatost soudního znalce Iva Svobody. Poté, co soudkyně námitku zamítla jako neodůvodněnou, napadl pro podjatost ji. Šindelářová tuto námitku odmítla jako účelovou.

„Nemám žádný vztah k žádné ze stran řízení,“ uvedla soudkyně. Proti tomuto usnesení podal Vondrák na místě stížnost, která byla zanesena do protokolu. Bude o ní rozhodovat Městský soud v Praze, nemá však odkladný účinek, takže líčení může pokračovat.

Národní odpor prý nepropagovali

Soud má přímo v jednací síni k dispozici několik pytlů propagačních materiálů zajištěných při domovních prohlídkách u obžalovaných. Na některých samolepkách jsou symboly Národního odporu.

Všichni obžalovaní odmítli, že by vylepovali samolepky tohoto hnutí. "Za dva roky odposlechu svého telefonu jsem se zúčastnil desítek vylepovacích akcí. Byly to ale samolepky proti Lisabonské smlouvě, potratům nebo na podporu Václava Klause," uvedl aktivista Petr Frič.

"Nemám důvod dělat reklamu jejich webu," podotkl Filip Vávra s tím, že na stránkách Národního odporu vyšla negativní recenze na jeho knihu.

K pochodu se nikdo nehlásí

Nikdo z obžalovaných se také nehlásí k organizování pochodu radikálů v Jihlavě z 6. června 2009. Při něm se do města sjelo asi 150 lidí k uctění památky německých vojáků padlých ve druhé světové válce.

Na hřbitově, kde údajně chtěli klást věnce, na ně prý čekalo asi 200 Romů a antifašistů. Na místě asistovalo i 700 policistů. Ke střetu nakonec nedošlo, akce byla včas ukončena.

Pokračování v dubnu

Na konci pondělního jednání soudkyně zrušila dohled probační a mediační služby nad trojicí obžalovaných. Dohled jim byl udělen po propuštění z vazby. Od té doby se prý chovali slušně.

Proces bude pokračovat v dubnu výslechy dalších svědků a znalců. Přehrávat se budou i policejní záznamy, které mají dosvědčovat trestnou činnost obžalovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám