Hlavní obsah

Smetka se zbavil majetku za 120 miliónů, okradeným lidem ale nezaplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majetku v celkové hodnotě zhruba 120 miliónů korun se v posledních 12 letech zbavil Petr Smetka, který je ve vězení jako hlavní strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelované stavební společnosti H-System. Uvedla to v neděli Česká televize (ČT).

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Smetka u soudu

Článek

Smetka měl prodat například hotel na Kanárských ostrovech za 40 miliónů korun. Majetek přitom měl být použit na odškodnění klientů H-Systemu. Smetka dosud okradeným lidem nezaplatil.

"Jak je možné, že v roce 2000 ještě majetek měl, a teď žádný nemá? Majetek, který mu byl zajištěn právě pro účely odškodnění, změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé," řekl ČT státní zástupce Boris Havel.

Komplex na Kanárských ostrovech prodal Smetka těsně před svým zatčením v roce 1999. A před rokem se mu podařilo hotel definitivně převést na nového vlastníka, a obejít tak podle ČT snahu žalobců o zabavení nemovitosti.

Kromě hotelu na Kanárských ostrovech měl Smetka také v Česku hotel v Živohošti na Benešovsku za 17 miliónů korun a rekreační areál v Rabyni za 60 miliónů korun. Obě nemovitosti v minulých letech z jeho vlastnictví podle ČT zmizely. Okolnosti přesunu prověřuje policie.

Lidé přišli téměř o miliardu

Městský soud v Praze vyplatil před několika měsíci okradeným klientům H-Systemu asi 140 miliónů korun z konkurzu. To však poškozeným nestačí, protože v kauze přišlo nejméně 1095 lidí dohromady o více než 980 miliónů korun.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Každý zájemce zaplatil v průměru milión korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám