Hlavní obsah

Auto vláčelo ženu deset kilometrů. Na kapotu naskočila sama, míní soud

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Dvaačtyřicetiletý Němec, který podle policie loni na Domažlicku autem úmyslně narazil do ženy a vláčel ji na přední kapotě vozu téměř deset kilometrů, je na svobodě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jeho stížnosti proti uvalení vazby vyhověl v minulých dnech Krajský soud v Plzni, který při posuzování důvodnosti trestního stíhání policistům vzkázal, že cizincovo obvinění ze závažného úmyslného zločinu nemá oporu v důkazech. Jürgen Wolfgang S. soudci slíbil, že bude vést řádný život a na všechny úřední výzvy se vždy dostaví.

K incidentu došlo 27. listopadu v noci před nočním klubem La Luna ve Folmavě. Cizinec podle policejního spisu narazil autem schválně do 44leté ženy, která spadla na kapotu. Protože muž pokračoval v jízdě, žena se ve strachu chytila za stěrače.

„Když po osmi stech metrech zastavil, seskočila a zůstala ležet na zemi. Ležící ženu řidič napadl údery pěstí do hlavy, které levou rukou vykryla,“ popsala loni v listopadu policie.

Modlila jsem se, aby vydržely stěrače, líčí žena zběsilou jízdu na kapotěVideo: Patrik Biskup, Právo

Napadené se pak prý podařilo vstát, cizinec ale opět nasedl do auta, rozjel se, znovu do ní narazil a opět ji vláčel na kapotě vozu a místy zrychloval až na 90 kilometrů v hodině. Asi po deseti kilometrech zastavila řidiče policejní hlídka, teprve pak mohla žena z kapoty slézt.

Sama prý naskočila

„Popis skutku v usnesení o zahájení trestního stíhání, pokud se v něm tvrdí, že obviněný přední částí vozidla úmyslně narazil do před vozidlem stojící poškozené, která v důsledku toho spadla na kapotu jeho vozidla, neodpovídá skutečnosti,“ uvedla mluvčí plzeňského krajského soudu Alexandra Vaňková.

Podle ní si soud prohlédl kamerový záznam z parkoviště před nočním klubem, ze kterého je zřejmé, že žena sama na kapotu naskočila ze strany poté, co k vozidlu obviněného přistoupili dva muži, z nichž jeden se ­na­kláněl k řidiči v době, kdy se zřejmě snažil s vozidlem rozjet. „Takováto zjištění podle názoru soudu zeslabují u obviněného důvodnost podezření ze závažného úmyslného zločinu,“ doplnila Vaňková.

Když jsem se postavila na nohy, nabral mě zase na kapotu. Znovu jsem se chytla stěračů a zběsilá jízda pokračovala, než nás zastavila policie
napadená žena

Poškozená žena ale tvrdí, že cizinec do ní narazil, a to prý dokonce dvakrát.  „Vyšli jsme společně ven před klub na parkoviště. On si sedl do auta a já se postavila před něj. Z ničeho nic se proti mně rozjel a nabral mě na kapotu,“ uvedla v rozhovoru s Právem Simona N.

Z klubu vyběhli dva hosté a snažili se jí pomoci. „Jeden z nich prostrčil ruku pootevřeným bočním okénkem a chytil volant. Přes čelní sklo jsem viděla, jak se mu řidič do ní zakousl. Několik metrů ještě běžel podél auta, které postupně nabíralo rychlost. Ten druhý muž ho chytil a strhl k zemi,“ popisovala žena další sled událostí.

Asi po kilometru se ženě podařilo z kapoty seskočit. „Bylo to v takovém prudkém stoupání, kdy řidič zpomalil. Jenže byl v mžiku zase u mě a začal mě mlátit. Takže jsem se instinktivně schoulila do klubíčka a chránila si hlavu. Když rány skončily, opřela jsem se o auto s tím, že vstanu a uteču. Ve chvíli, kdy jsem se postavila na nohy, nabral mě zase na kapotu. Znovu jsem se chytla stěračů a zběsilá jízda pokračovala, než nás zastavila policie,“ líčila žena.

Policejní spis je nyní u státního zástupce s návrhem na podání obžaloby pro pokus těžké újmy na zdraví s trestní sazbou až deset let. Státní zastupitelství zatím nechce názor soudu komentovat.

Do konfliktu se žena s cizincem dostali kvůli asi dvousettisícovému dluhu. „Byl to obchodník. Nakupoval ode mne textil. Dlužil mi peníze a chtěla jsem to s ním nějak vyřešit. Souhlasil s tím, proto taky přijel na schůzku. To, co mi udělal, asi nikdy nepochopím. Znala jsem ho tři roky, byl vždycky milý,“ vysvětlila žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám