Hlavní obsah

Policisté našli v pražském domě chemikálie z války, bojí se, že jde o yperit

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli podezřelému zavazadlu, které na služebnu v pražských Modřanech přinesl pozorný občan, museli policisté v pondělí odpoledne evakuovat oddělení a prohledat dům na pražských Vinohradech. Muž z Prahy přinesl na modřanské oddělení kufřík, v němž byly lahvičky s podezřelými chemikáliemi. Odborníci mají podezření, že by se mohlo jednat o bojový plyn yperit, který se používal v první světové válce.

Policisté prohledali sklep domu v Praze 2Video: Novinky

 
Článek

"Po zběžném prvotním prohlédnutí policisté okamžitě oddělení evakuovali a uzavřeli. Na všech skleničkách totiž byly lebky a zkřížené 'hnáty'," uvedl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan, podle něhož bylo zjevné, že kufřík by mohl pocházet ze 30. či 40. let minulého století.

Muž policistům řekl, že kufřík s jedem původně nalezl majitel nemovitosti ve sklepě budovy v Praze 2 při její rekonstrukci. "Nález pak předal kamarádovi, o kterém ví, že sbírá věci z 2. světové války. Nadšený sběratel ale nepodlehl své vášni a kufřík zodpovědně odevzdal," ocenil mluvčí muže.

Další kufřík ležel ve sklepě

Policisté, kteří mezitím přivolali chemiky pražských hasičů, následně prohledali i sklep činžovního domu v Polské ulici na pražských Vinohradech, odkud nález pocházel. Na místě nalezli i další podobný kufřík, který předali k prozkoumání odborníkům.

Zároveň nařídili okamžité přerušení stavebních prací.

Mluvčí zdůraznil, že při podobných nálezech by lidé měli vždy kontaktovat policii. "Apelujeme na spoluobčany, aby podobné předměty vždy ponechali na místě nálezu a přivolali kompetentní složky k jejich zajištění. Při neodborné manipulaci by totiž mohlo dojít k ohrožení zdraví a života jak samotného nálezce, tak nezúčastněných osob," uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám