Hlavní obsah

Za bitku nože proti sekeře dostal 13 let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jeden měl nůž, druhý sekeru. Před soudem ale stanul jen pětapadesátiletý Bohuslav Kovařík, který svého o deset let mladšího protivníka bodl nožem do hrudníku při bitce v chatové kolonii na Znojemsku. Brněnský Krajský soud v pátek vyměřil trest 13 let vězení za pokus vraždy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bohuslav Kovařík před soudem tvrdil, že vlastně jen bojoval o život.

Článek

K celé události došlo loni na konci srpna v chatce, kterou obýval právě Kovařík. Večer se v chatce náhle objevila jeho bývalá přítelkyně, která si přišla pro své věci. Jenže došlo k potyčce, žena začala volat o pomoc a její kamarád čekající poblíž rychle přispěchal zasáhnout. Pak už se popis děje značně rozchází.

Kovařík u soudu tvrdil, že se jeho sok se proti němu rozháněl sekerou. „Bál jsem se, a proto jsem popadl nůž a bodl ho do ruky, aby pustil tu sekeru. Jenže ten nůž se asi nějak svezl a proto byl bodnutý i do hrudníku,“ spekuloval Kovařík.

Stál nad ní s nožem v ruce

„Kamarádka mě požádala, abych šel s ní, protože se ho bála, často ji bil. Zaslechl jsem volání o pomoc, stál tam nad ní s nožem v ruce. Skočil jsem po něm, aby jí přestal ubližovat. Spadli jsme, on ležel na mě a píchl mě,“ konstatoval naopak pobodaný muž.

Senát v čele s Michalem Vrtkem nakonec i po provedení rekonstrukce přímo na místě činu došel k závěru, že Kovařík se svého soka skutečně pokusil zavraždit.

„Není jasné, zda měl poškozený sekeru z důvodu, že s ní chtěl sám na obžalovaného zaútočit, nebo pouze na obranu. Každopádně došlo k bodnutí do paže poškozeného, který sekeru upustil. Následně došlo ke konfliktu, kdy oba upadli na zem, obžalovaný měl převahu, na výrazně lehčím a menším protivníkovi ležel či klečel a v takové situaci ho cíleně bodnul do hrudníku,“ konstatoval soudce Vrtek s tím, že při rozhodování o délce trestu vzal senát do úvahy i to, že Kovařík byl už devětkrát soudně trestán.

Reklama

Výběr článků

Načítám