Hlavní obsah

Soud měl vynést verdikt nad neonacisty, anonym ale ohlásil bombu

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Anonym v pátek ráno ohlásil uložení bomby v budově Krajského soudu v Ostravě, který měl vyhlásit rozsudek nad skupinou neonacistů, kteří v Havířově napadli Romy. Budovu prohledali policisté, líčení začalo později. Rozsudek nepadl, stání bylo odročeno na březen.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie budovu soudu uzavřela.

Článek

„Uložení bomby nahlásil anonym před osmou hodinou ráno z veřejného telefonního automatu v Paskově,“ uvedl mluvčí ostravské policie Petr Svoboda. Policie do budovy nikoho nepouštěla. Rozsudek měl být vyhlášen v devět hodin. Soud nakonec odročil líčení na 23. března, jelikož v pátek se nedostavil jeden z obžalovaných.

Osm obžalovaných u soudu stojí kvůli tomu, že podle obžaloby 8. listopadu 2008 v noci vyrazili do havířovských ulic, kde fyzicky napadali náhodně vyhlédnuté Romy. Při útoku na dva dospívající chlapce jednoho z nich vážně zranili. Mladík si z útoku nese trvalé následky.

Před soudem jen část skupiny

Před soud se nakonec dostala jen část z velké skupiny útočníků - Karel Takáč, Michal Šebela, Libor Maceček Martin Šebest, Josef Navrátil, Milan Kasl, Vlastislav Burda a osmý obžalovaný, který je mladistvý a jeho jméno nelze zveřejnit.

Krajský soud v Ostravě už jednou rozsudek v této kauze vynesl. Karel Takáč a Michal Šebela dostali čtyřletý trest, třetí spolupachatel, jenž byl v době činu mladistvý, odešel s třemi lety nepodmíněně. Odsouzeni byli všichni za ublížení na zdraví a výtržnictví.

Brutální útok

Další spolupachatelé - Josef Navrátil, Milan Kasl a Vlastimil Burda dostali jen tříleté podmíněné tresty, poslední dva obžalovaní, Libor Maceček a Martin Šebest byli zproštěni, protože se nepodařila jejich účast na pogromu prokázat. Vrchní soud v Olomouci ale první rozsudek zrušil a vrátil krajskému soudu k novému posouzení.

Očití svědci, kteří viděli skinheady v akci, potvrzují, že šlo o velmi brutální útok. „Bylo to jako v akčním filmu. Skupina dorazila do Jarošovy ulice v Havířově-Šumbarku třemi auty. Vyskočili ven a napadli dva kluky. Jednoho z nich strhli k zemi a začali ho bít a kopat do hlavy. Druhý stačil z místa utéct,” popsal jeden ze svědků.

Pomohli dělníci z ubytovny

Když napadený muž zůstal ležet na zemi, útočníci odjeli do jiné části Havířova, kde se pokoušeli napadnout další dva Romy. Jeden z nich ale utekl, druhý se ukryl do vrátnice ubytovny, kde jeho napadení zabránili ukrajinští dělníci.

Většina obžalovaných byla policii známá také v souvislosti s fotbalovým výtržnictvím anebo proto, že se v minulosti účastnili neonacistických demonstrací. Server antifa.cz například zveřejnil fotografii Karla Takáče, na které je oděn v tričku s nápisem Adolf Hitler, anebo Milana Kasla, jak pózuje u elektrického ohradníku v koncentračním táboru Osvětim a předstírá, že zapíná elektrický proud.

Reklama

Výběr článků

Načítám