Hlavní obsah

Kněz stíhaný za sex s dítětem v církvi skončil

Právo, Patrik Biskup

Třiačtyřicetiletý kněz ze západních Čech, který sedí od minulého měsíce ve vyšetřovací vazbě pro podezření ze sexuálního zneužití dvanáctiletého hocha, v církvi skončil. Právu to potvrdila Pavla Anderlová z plzeňského biskupství.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Dotyčný už u nás nepracuje a už nepůsobí ani jako kněz,“ uvedla s tím, že žádné další podrobnosti biskupství sdělovat nebude. Není tak například jasné, zda se duchovní vzdal kněžského roucha dobrovolně, nebo mu to církev nařídila.

Jak už Právo v úterý informovalo, tohoto muže soud v minulosti za pohlavní zneužívání školáka už jednou potrestal. V roce 2006 dostal dva roky vězení se čtyřletou podmínkou včetně zákazu práce s dětmi a povinnosti se podrobit ochrannému sexuologickému léčení.

Podle zjištění Práva naposledy pracoval ve službách církve jako kaplan v jednom z příhraničních okresů. Organizoval například svaté přijímání dětí, které se mu v rámci tohoto náboženského úkonu vyznávaly ze svých dětských hříchů. Také vyučoval náboženství na základní škole a často jezdil s dětmi na letní tábory.

Chtíč pod kontrolou rozhodně nemá

Před půldruhým rokem se snažil přesvědčit soud, že už svoji slabost na malé chlapce dokáže ovládat, a požádal, aby už nemusel docházet k sexuologovi a brát léky na tlumení své deviace.

S návrhem neuspěl, a jak se nyní ukázalo, svůj chtíč pod kontrolou rozhodně nemá.

Policie ho viní, že od roku 2010 nejméně v šedesáti případech pohlavně zneužil nezletilého hocha, jehož rodiče duchovního považovali za rodinného přítele.

„Byl to nepředstavitelný šok, když mně to oznámili z kriminálky. Úplně jsem se z toho sesypala,“ reagovala v rozhovoru pro Právo matka chlapce.

Nyní bude absolvovat návštěvu u psychologa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám