Hlavní obsah

Odsouzený kněz se znovu oddával sexu s chlapcem

Právo, Patrik Biskup

Před půldruhým rokem se snažil přesvědčit soud, že už svoji slabost pro malé chlapce dokáže ovládat. Třiačtyřicetiletý katolický kněz se žádostí o zrušení ochranné sexuologické léčby ale tehdy neuspěl. Teď se ukázalo, že svůj chtíč pod kontrolou rozhodně nemá.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Policie ho teď zatkla a skončil ve vazbě. Pohlavně zneužívat měl dvanáctiletého chlapce ze západních Čech, jehož matka duchovního považovala za rodinného přítele. O tom, že kněz už byl za podobné chování potrestán podmínkou, neměli rodiče dítěte ani tušení.

Protože se jedná o citlivý případ, nebude Právo uvádět žádná jména ani místo, odkud aktéři jsou.

I když před časem matka zaslechla řeči o tom, že měl farář v minulosti osahávat děti, nevěřila tomu.

„Mé matce na to řekl, že všechno dopadlo dobře, že si to ten kluk vymyslel. Prostě jsme mu důvěřovali,“ pokračovala 32letá žena.

Nepříjemnou pravdu se dozvěděla minulý měsíc. „Přijeli za mnou z kriminálky. Chtěli, abych s nimi šla do auta. Tam mi naznačili, co se stalo. Úplně jsem se sesypala,“ vzpomínala žena na dosud nejhorší okamžik svého života. Když si později u výslechu měla přečíst, co všechno kněz s jejím synem prováděl, nedokázala to.

V roce 2006 trest

„Doma jsme o tom s klukem ještě nemluvili. Tento týden jdeme k psychologovi, abychom vůbec věděli, jak se k synovi máme chovat. Zdá se mi ale, že je teď takový v pohodě, uvolněný. Asi se to bál říci,“ uvedla drobná blondýnka, přičemž každé její slovo doprovázel lítostivý výraz v tváři.

Policisté kněze podezřívají, že hocha zneužil ve více než šedesáti případech, a to od roku 2010. Podle spisu si nechal třít penis a došlo i na orální sex. To vše se mělo odehrávat na chatě obviněného muže. Ten se k nemravnostem nakonec přiznal.

Před šesti lety trest

V roce 2006 dostal kněz za pohlavní zneužívání dvouletý trest s podmínkou na čtyři roky. Dále měl nařízeno pravidelně docházet k sexuologovi a léčit se. Soud mu ještě zakázal práci s dětmi, neboť v té době vyučoval náboženství na základní škole a jezdil na dětské letní tábory.

Po odsouzení získal zaměstnání na obecním úřadě. „Když jsme ho přijímali, věděli jsme o tom, že nemá čistý trestní rejstřík. Ale práce, kterou měl vykonávat, tedy mít na starosti technickou četu na údržbu obce, nijak nekolidovala se zákazem práce s dětmi. Navíc se velmi dobře uvedl. O to větší rána pro mne byla, když jsem se dozvěděl o jeho zatčení,“ reagoval starosta obce.

Ten kněze navštívil ve vazbě, aby se s ním dohodl o ukončení pracovního poměru.

„Nevěděl jsem, z jakého důvodu je tam vlastně zavřený. Policie nám nic neřekla a já se to dozvěděl až od něho. Když jsem se ho zeptal, co provedl, tak jeho první slova byla, že to neukočíroval. Reagoval jsem na to, že mi je to líto, ale s takovým člověkem dál spolupracovat nechci. Domluvili jsme se, že u nás skončí a předá zpět obecní byt, který užíval,“ uzavřel starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám