Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat 14 lidí z rozsáhlých daňových úniků

Aktualizováno

Kriminalisté navrhli obžalovat 14 lidí z rozsáhlých daňových úniků, praní špinavých peněz a korupce. Sdělil to v pátek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Skupina podle něj připravila stát o více než 630 miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zejména prý zahrnovala do účetnictví fiktivní faktury. Kvůli daňovým únikům i legalizaci výnosů z trestné činnosti pak založila řadu bankovních kont. Jedním z údajných pachatelů je bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina.

"Zmíněný případ je historicky jednou z nejsložitějších daňových kauz, zpracovávanou naším útvarem, zejména vzhledem k vysoce organizovanému a sofistikovanému způsobu páchání trestné činnosti, která prorůstala i do veřejné správy," uvedl Ibehej.

Podle něj stíhaní lidé založili několik obchodních společností, které měly následně vysoké příjmy z reklamních služeb. Pro snížení daní pak statutární zástupci firem zakládali do účetnictví faktury od společností, které však nevyvíjely žádnou činnost.

Skupina podle policie ukládala peníze na řadu účtů, vybírala si je v hotovosti. "Kriminalistům se podařilo zadokumentovat hotovostní výběry ve výši více než jedné miliardy korun," uvedl mluvčí.

Jeden z údajných pachatelů měl podle policie kontakt na vysoko postaveného úředníka daňové správy, který spolu se dvěma kolegy skupině pomáhal. Někteří ze stíhaných mu podle Ibeheje například zajistili milionové dotace pro sportovní kluby, dostal prý také akcie za 15 miliónů korun. Podle médií jde o někdejšího zástupce ředitele finančního ředitelství v Praze Jaromíra Svobodu. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová řekla, že bývalý funkcionář nyní působí jako řadový referent.

Jeden z mužů pak podle kriminalistů také padělal středoškolské vysvědčení a použil ho u přijímacích řízení na vysoké školy. Muž již dříve toto obvinění odmítl.

Policie podle Ibeheje zajistila při vyšetřování majetek v hodnotě přes 20 miliónů korun. "Část takto zajištěného majetku již byla užita k úhradě daní, které následně doměřil finanční úřad," uvedl mluvčí. Spis k případu podle něj čítá 26 000 stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám