Hlavní obsah

Zatímco matka kojila, otčím znásilňoval její dceru. Dostal šest let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Trest v podobě toho, že teprve čtrnáctiletá dívka musela jít se svým sedmatřicetiletým otčímem do postele a snášet tam jeho doteky? V jedné z rodin na Jihlavsku to nebylo nic zvláštního. Jenže samotné dotýkání přestalo zvrhlému otčímovi rychle stačit a po své nevlastní dceři začal chtít víc. Za rok a půl ji nejméně ve 12 případech znásilnil. Nyní bude mít dost času na zpytování svědomí, brněnský Krajský soud ho totiž ve čtvrtek poslal na šest let za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Otčím před soudem tvrdil, že jde jen o pomstu ze strany dívky, ničeho se prý nedopustil.

Článek

"Obžalovaný dobře věděl, že jeho nevlastní dcera ještě neměla 15 let, přesto ji pod pohrůžkou zmlácení nebo se slovy, jestli o tom řekneš, rozpadne se naše manželství s mámou, a i přes její fyzický odpor nejméně ve 12 případech nutil třít jeho pohlavní úd až do vyvrcholení a přitom ji osahával pod oblečením na prsou a přirození,“ prohlásil soudce Michael Vrtek při odůvodňování trestu s tím, že toto jednání soud kvalifikoval jako znásilnění.

Otčím po celou dobu tvrdil, že se jedná jen o pomstu dívky, kterou nutil ke zlepšení známek a chování. „Je to jedna velká lež. S dcerou jsme se hádali kvůli prospěchu. Po jedné hádce řekla, že ještě uvidím. Do ložnice se mnou chodila proto, abychom si tam mohli v klidu promluvit, protože jinde v bytě pořád pobíhaly ostatní děti,“ bránil se nevlastní otec.

Dívka už dřív byla týraná, s matkou nevychází, v rodině jsou špatné vztahy. Posoudit její věrohodnost je velmi obtížné.
soudní znalkyně

Matka se otočila zády a kojila

„Stávalo se to tak jednou dvakrát za měsíc. Nechtěla jsem to dělat, ale vyhrožoval, že mě jinak bude mlátit. Bylo to jako forma trestu, když jsem něco zapomněla nebo neudělala. Máma s tím souhlasila, několikrát se stalo, že s námi v posteli také ležela, já byla mezi nimi, on mě osahával a ona zatím zády ke mně kojila,“ prohlásila před soudem tiše a se slzami v očích dívka.

Stěžejní pro rozhodnutí soudu byly znalecké posudky, ale i ostřílená znalkyně přiznala, že s podobným případem se snad ještě nesetkala. „I když jsem si nejdříve myslela, že výpověď dívky je zcela pravdivá, teď už si tak jistá nejsem. S takovým případem se člověk málokdy setkává, dívka už dřív byla týraná, s matkou nevychází, v rodině jsou špatné vztahy. Ve hře je tolik věcí, že posoudit její věrohodnost je velmi obtížné. Musím říci, že o úplné věrohodnosti pochybuji,“ konstatovala znalkyně s tím, že ale ani bájná lhavost nebo úplné vymýšlení není pravděpodobné.

I soudce Vrtek musel chtě nechtě uznat, že podobný případ ještě nezažil. „I soud připouští, že výpověď dívky může být dramatizována, zejména co se délky znásilňování týče. Ale i znalci se shodli na tom, že nešlo z její strany o nějakou účelovou, naučenou výpověď,“ prohlásil Vrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám