Hlavní obsah

Žena z Krumlova se vydávala za Kolumbijku a z kněze vylákala tři čtvrtě miliónu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Devětatřicetiletá Lenka Beránková z Českého Krumlova je profesionální podvodnicí. Její poslední obětí se stal katolický kněz, ze kterého vylákala přes tři čtvrtě miliónu korun. Za to ji ve čtvrtek poslal plzeňský soud na tři roky za mříže a nařídil jí škodu uhradit.

Žena, která se u soudu vydávala za KolumbijkuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V minulosti čtyřikrát soudně trestaná žena se s duchovním seznámila v roce 2005 pod falešným jménem Monika de Puerto. Vydávala se za Kolumbijku s českými kořeny. „Byla velmi příjemná a fajn. Říkala, že odešla od svých rodičů z Bogoty a že se chce v Čechách postavit na vlastní nohy,“ vypovídal před soudem podvedený kněz. Ten jí půjčoval stále víc a víc peněz, až se celková částka vyšplhala na 770 tisíc korun.

„Pokaždé mě požádala o půjčku z nějakého důvodu. Jednou to bylo na výměnu oken v jejím domě, pak na letenku do Kolumbie, anebo na zařízení veterinární ordinace. Pokaždé mi slíbila, že to vrátí. Věřil jsem, že to, co říká, je pravda. Nijak jsem to neověřoval. Myslel jsem si, že jako cizinka si chrání své soukromí, tak jsem do toho nijak nešťoural,“ pokračoval čtyřicetiletý církevní hodnostář.

Sám si půjčoval u rodičů a kamarádů

Peníze pro Beránkovou sháněl, jak se dalo, protože jeho měsíční plat třináct tisíc čistého už na její finanční požadavky nestačil. „Nejdříve jsem jí dal všechny mé úspory, pak jsem si půjčil od rodičů a dalších kamarádů. Pořád jsem doufal, že se z toho nějak vyhrabe a pak mi peníze splatí,“ uvedl dále kněz.

Pravou identitu ženy se dozvěděl až u výslechu na policii. „Předložili mi tam občanku se jménem Beránková a já koukal jako blázen. V tu chvíli mi došlo, že už peníze nikdy neuvidím,“ uzavřel poškozený muž.

Beránková se k podvodu doznala. „Doufám, že mi bude moci odpustit,“ řekla ve své závěrečné řeči na adresu kněze. Co s penězi dělala, se soudu zjistit nepodařilo.

Ženě hrozilo až osmileté vězení. „Zohlednili jsme její plné doznání, což je významná polehčující okolnost při rozhodování o výši trestu,“ uvedla předsedkyně senátu Lucie Bočková s tím, že jiný než nepodmíněný trest nepřipadal u Beránkové v úvahu s ohledem na její předchozí odsouzení za stejnou trestnou činnost.

S vězením pro Beránkovou ale nebyl kněz příliš spokojený a považuje to za ne příliš účelné. „Lepší by přeci byla podmínka. To by měla šanci si najít práci a pokusit se dluhy splácet,“ prohlásil po vynesení rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám