Hlavní obsah

Za líčení želez dostal myslivec dvou a půl tisícovou pokutu

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Pokutou dva a půl tisíc korun spláchla ze stolu přestupová komise případ člena mysliveckého sdružení ze Starého Smolivce na jižním Plzeňsku Pavla Tatara. Toho loni v prosinci načapali ochránci zvířat při líčení železné nášlapné pasti, což zákon striktně zakazuje.

Článek

„Byl uznán vinným ze spáchání dvou přestupků. Jednak porušil zákon o myslivosti za zakázaný způsob lovu a dále zákon na ochranu zvířat proti týrání, neboť do pasti se chytla kachna,“ řekl v pondělí Právu Jiří Bešta z Městského úřadu v Nepomuku s tím, že dotyčný se k jednání kladené mu za vinu doznal a proti verdiktu se neodvolal. Rozhodnutí je tak pravomocné.

Nimrod kladl železa několik měsíců u odchovny divokých kachen. Netušil ale, že je přitom monitorován. Odhalily ho snímky ze skrytého fotoaparátu, který na místo umístili členové plzeňské záchranné stanice živočichů. Ti objevili nebezpečnou past loni v září.

Společenská škodlivost tohoto jednání nebyla tak vysoká, aby se mohlo jednat o trestný čin.
státní zástupce

„Protože kachňárna patří myslivcům, měli jsme podezření, že tam železa sami nalíčili kvůli útokům predátorů. Rozhodli jsme se, že místo budeme monitorovat skrytým fotoaparátem, který automaticky reagoval na pohyb. Tím se nám podařilo zajistit důkazy,“ řekl Právu vedoucí stanice Karel Makoň. Z fotek je patrné, jak myslivec s železy manipuluje a také je na nich vidět chycená kachna, které čelisti uštíply plovák.

Původně případ vyšetřovala policie pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Nakonec ale spis postoupila přestupkové komisi. „Společenská škodlivost tohoto jednání nebyla tak vysoká, aby se mohlo jednat o trestný čin,“ vysvětlil šéf státního zastupitelství Plzeň-jih Zdeněk Slepička.

Myslivecké sdružení se snažilo svého člena alespoň trochu ospravedlnit „Udělal chybu, to je bez debat. Ale na druhé straně to nedělal proto, aby z toho měl nějaký užitek. Máme tady problém s přemnoženými norky, kteří páchají obrovské škody. Protože je to velmi vychytralá šelma, těžko se dá přelstít. Tak se rozhodl, že to zkusí tímto způsobem,“ prohlásil už dříve myslivecký hospodář Marek Rous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám