Hlavní obsah

Recidivista brutálně popravil pražského taxikáře, soud mu potvrdil doživotí

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v pátek potvrdil doživotní vězení pro recidivistu Luboše Mika za vraždu taxikáře a pokus o vraždu manželky svého známého a vietnamské prodavačky. Zamítl odvolání odsouzeného i státní zástupkyně proti verdiktu městského soudu z loňského června. Ten je tak pravomocný.

Foto: Josef Koukal, Právo

Recidivista Luboš Miko u soudu

Článek

Osmkrát trestaný Miko v srpnu 2009 v době, kdy byl ve zkušební době podmínečného propuštění, v pražských Kunraticích dvěma ranami do hlavy zastřelil staršího taxikáře a jeho tělo poté zahodil do Dolnomlýnského rybníka. Z taxíku ukradl mobilní telefony a dvě stě korun. Podle předsedkyně senátu vrchního soudu Jaroslavy Maternové čin spáchal obzvlášť zavrženíhodným způsobem.

„Bezbranného taxikáře, staršího člověka, prakticky popravil a ještě ho ponižoval,“ uvedla soudkyně.

Zákeřně, zezadu a bez varování hned zaútočil
soudkyně

Po týdnu se Miko vloupal do bytu svého známého. Vyšplhal po hromosvodu a ukradl mobilní telefon. Když se dostal do ložnice, probudil spící ženu. Několikrát ji bodl nožem do hlavy a hrudníku, žena se však přesto ubránila a Miko musel utéct oknem.

Také třetí čin ze srpna 2009, pokus o vraždu vietnamské prodavačky, označila Maternová za zvlášť brutální. Miko chtěl ženě ukrást 50 tisíc korun, které měla připravené na koupi ojetého vozu pro syna. Napadl ji zezadu mačetou, při útoku jí usekl tři prsty na ruce a těžce zranil na hlavě. Podle Maternové je přitom obvyklé, že se pachatel loupeže nejprve pokusí věc získat bez přímého násilí. „On však zákeřně, zezadu a bez varování hned zaútočil,“ uvedla soudkyně.

Je osobou, která představuje potencionální nebezpečí pro společnost.
soudkyně

Miko přitom podle ní netrpěl nouzí, aby si musel živobytí zajišťovat trestnou činností. Měl laciné ubytování s energiemi a vodou zdarma, částečně ho živila družka, přivydělával si drobnými pracemi v autoservisu. Peníze však pravidelně prohrával v automatech.

„Je osobou, která představuje potencionální nebezpečí pro společnost,“ uvedla Maternová. Podle psychologů je Miko prakticky nepolepšitelný, žádnou nápravu nepřinesly jeho předchozí tresty a v případě jeho propuštění na svobodu hrozí, že bude ve zločinech pokračovat.

Miko, kterého k soudu doprovodila eskorta, a po celou dobu jednání zůstal spoután, si hodlá proti rozsudku podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR. Jeho obhájce označil verdikt za „nesprávný a nezákonný“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám