Hlavní obsah

Údajný čekatel na pohádkové dědictví připravil lidi na Ostravsku o 170 miliónů

Právo, Aleš Honus
Ostrava

O zhruba 170 miliónů korun připravil během několika posledních let několik bohatých podnikatelů z Moravskoslezského kraje čtyřicetiletý podvodník z Prahy, vydávající se za syna bohatého muže, který po sobě zanechal rozsáhlé dědictví.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sliboval až desetiprocentní zhodnocení vkladů, které měly sloužit na vyřízení formalit s dědictvím spojených. Jeho klientům ale zbyly jen oči pro pláč. O případu informovala ve středu policie.

Na počátku podvodu, který prověřuje moravskoslezská hospodářská kriminálka, byly večírky velkých firem v luxusních pražských hotelích. Na jednom z těchto večírků se podvodník před několika lety seznámil s 47letou bankovní úřednicí z Frýdecko-Místecka. Během několika setkání jí představil svůj projekt na dobré zhodnocení peněz.

„Tvrdil, že jeho otec zanechal dědictví ve stovkách miliónů korun,“ řekl kriminalista Jiří Jícha. Celá věc ale měla jeden háček – na to, aby muž dědictví získal, bylo třeba investovat mnoho miliónů na vyřízení potřebných formalit.

Legenda muže, kterého policie před několika týdny zadržela, přitom podle kriminalistů působila velmi důvěryhodně a seriózně. „Bankéřka se kontaktovala se čtrnácti svými VIP klienty, kterým projekt také představila,“ řekl Jícha s tím, že muž pak postupně od svých obětí inkasoval 170 miliónů korun.

Investoři, mezi kterými byli zámožní podnikatelé z Frýdecko-Místecka, na peníze čekají už několik let. Až na začátku minulého roku se obrátili na policii. „Učinili tak až po dlouhé době, když pochopili, že z toho pána, který byl mimo jiné bombardován exekutory ze všech stran, už nic nedostanou,“ dodal kriminalista.

Obviněný muž je od poloviny prosince ve vazbě a policie nyní prověřuje i jeho další údajně pochybné aktivity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám