Hlavní obsah

Kousek od jihlavského babyboxu bylo nalezeno dítě

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

V jihlavské nemocnici našli v pondělí večer odloženého novorozence. Jak informovala policejní mluvčí Jana Kroutilová, chlapeček byl v pořádku, policisté však po osobě, která ho odložila, pátrají. Dítě totiž neleželo v babyboxu, který je jen pár kroků od místa nálezu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve večerních hodinách bylo dítě nalezeno v prostoru nemocnice v ulici Vrchlického. „Novorozený chlapec ležel na lavici na chodbě u bufetu a našly ho zdravotní sestry,“ uvedla policejní mluvčí s tím, že s ohledem na počáteční fázi případu nebude policie sdělovat další informace.

„Šlo o čerstvého novorozence, který se ale nenarodil u nás. Podle dne příchodu na svět mu říkáme Zdeněk. Je hospitalizován na dětském oddělení nemocnice s výhledem, že až skončí na základě rozhodnutí lékařů jeho hospitalizace, bude předán do Dětského centra,“ shrnula mluvčí nemocnice Veronika Novotná. Potvrdila přitom, že chlapeček, který byl na chodbě nemocnice nalezen mezi 19. a 20. hodinou, byl zdravotně v pořádku.

„Policisté prověřují, zda nedošlo ke spáchání přečinu opuštění dítěte nebo svěřené osoby. Pokud totiž osoba umístí dítě na místo k tomuto účelu přímo určeném, jako je babybox, nedopouští se žádného protiprávního jednání.

Pokud ale dítě opustí a odloží na místo, kde tím dítě vystaví nebezpečí ublížení na jeho životě nebo zdraví, dopouští se trestného činu,“ doplnila policejní mluvčí. V případě dítěte mladšího tří let hrozí pachateli za takový čin trest odnětí svobody až na pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám