Hlavní obsah

Policie má v trezoru politickou bombu

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík
Aktualizováno

Zatčený exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala, kterého před Vánoci zatkli detektivové kvůli podezření z mnohamiliónových úplatků při lukrativních pronájmech dálničních odpočívadel, zřejmě vyplácel vlivné lidi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Policie podle zjištění Práva během domovních prohlídek našla mimo jiné i „výplatní pásku“, tedy seznam příjemců černých peněz, který si Hala pro svou potřebu vedl.

Samotný dokument, který měl podle informací Práva Hala velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen tak, aby se k němu nikdo nepovolaný nedostal. Vyšetřovatel případu ho zamkl do trezoru.

Koho z vlivných politických hráčů měl Hala vyplácet a kde měly peníze skončit, tak zůstává nejasné.

Pokud by byl seznam ověřen a zveřejněn, mohlo by to otřást politickou scénou, protože podle informací Práva jsou na něm i jména lidí spojených s financováním politických stran.

Foto: Archiv Právo

Michal Hala

Hala je členem jihomoravské organizace ČSSD. Po svém zatčení má ale členství ve straně od ledna pozastavené. V sociální demokracii se o finanční záležitosti strany staral mj. bývalý volební manažer Jaroslav Tvrdík.

Právu existenci seznamu pod podmínkou anonymity potvrdil dobře informovaný zdroj blízký vyšetřování. „V současné době se to celé analyzuje a prověřují se informace z toho seznamu,“ řekl zdroj.

Hala, který z pozice vrchního ředitele ŘSD „držel palec“ nad celým úřadem i miliardovými finančními toky, začínal v jihomoravské organizaci ČSSD koncem devadesátých let jako mluvčí.

Sobotka: Nechť padne, komu padne

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na informaci Práva o „výplatní pásce“, kterou nalezla policie u zatčené bývalého vysokého manažera Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michala Haly, vyzval k důkladnému a objektivnímu prošetření celé kauzy. „Musím říci, že soc. dem. podporuje postup podle zásady padni komu padni,“ prohlásil v pátek šéf soc. dem. na tiskové konferenci v Lidovém domě.

„My nedisponujeme žádnými informacemi z probíhajícího trestního řízení,“ doplnil Sobotka a poukázal na to, že má Hala pozastavené členství v ČSSD. Hodnocení důkazů je podle předsedy soc. dem. na policii, státním zastupitelství a soudech.

Sobotka dal od zatčeného spolustraníka ruce pryč už poté, co se na veřejnost dostaly informace o opulentní oslavě Halových třicátin pro 300 hostů včetně vlivných lobbistů a představitelů stavebních společností za 750 tisíc korun. Drahou oslavu i aktuální Halovo obvinění z korupce pak Sobotka označil za ostudu pro stranu.

U obviněných zajistili milióny

Kromě Haly zatkli detektivové z protikorupční policie jen několik dnů před Vánoci i někdejšího ředitele ŘSD Petra Laušmana nebo podnikového právníka Roberta Wolfa. Viní je z toho, že soukromé firmě zařídili za úplatky lukrativní pronájem některých dálničních odpočívadel, čímž měli připravit stát až o 264 miliónů korun.

Kromě seznamu vyplácených vlivných lidí, který si podle všeho Hala vedl, policie při domovních prohlídkách u obviněných nalezla i několik miliónů korun v hotovosti a také hodnotné směnky.

Policie je přitom přesvědčena o tom, že za uzavření příslušných smluv o pronájmech lukrativních pozemků zajistil majitel soukromé společnosti vlastnická práva k bytu v Krkonoších za zhruba 1,7 miliónu a také další více než desetimiliónový úplatek ve směnkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám