Hlavní obsah

Sociální pracovnice u soudu: když jsem Dominika viděla, modřiny neměl

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Před brněnským městským soudem stanula ve čtvrtek bývalá sociální pracovnice Lea Petříčková. Podle státní zástupkyně svým laxním přístupem zavinila, že se dříve nepřišlo na brutální týrání sedmiletého Dominika, kterého rodiče trápili hladem a dávali mu připínáčky do bot.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lea Petříčková před soudem odmítla, že by se dopustila jakéhokoli pochybení.

Článek

Žena se přitom brání, že při její návštěvě v domácnosti například chlapec neměl žádné viditelné fyzické poranění a rodina se chystala na Vánoce se vším, co k tomu patří.

Soud už Petříčkovou před několika týdny potrestal trestním příkazem podmínkou, žena se proti verdiktu ale odvolala a soud tak musel nařídit regulérní hlavní líčení.

„Spis obsahoval hlášení školy, sousedů i lékaře, že v rodině není něco v pořádku. Obžalovaná nevyhodnotila nebezpečí pro Dominika, že by mohl být týrán. Neprováděla potřebná šetření, nereagovala na upozornění školy, nekontaktovala lékařku a vlivem zanedbání došlo k týrání, kterého si ani při povrchní návštěvě nemohla všimnout,“ prohlásila státní zástupkyně. K větší aktivitě Petříčkovou nevyburcovalo ani to, že ve spise byly záznamy o tom, že rodiče chlapce byli již dříve odsouzeni za týrání starších synů, kteří nakonec skončili v ústavu.

Petříčková se před soudem bránila tím, že žádné povinnosti nezanedbala. Za několik měsíců na přelomu let 2009 a 2010, kdy měla případ na starosti, rodinu prý dvakrát navštívila a ničeho špatného si nevšimla.

Rodin, kde je někdo odsouzen za týrání, je spoustu, já jsem měla kupříkladu dvě. A spisů jsem měla na starosti 400.
Lea Petříčková

„Naposledy jsem tam byla o vánočních svátcích a rodina měla Vánoce pěkně nachystané, měli stromek, spoustu hraček. Dominik po bytě běhal jen ve slipech, takže jsem ho viděla skoro nahého. Rozhodně nevypadal v té době tak vyhuble, jak později na fotkách, neměl ani žádné modřiny. Byl sice malý, drobný, ale hyperaktivní, běhal po bytě, pokoušel své sourozence,“ popsala hocha Petříčková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lea Petříčková čeká na proces se svým advokátem.

„Chlapce jsem viděla třikrát, dvakrát v rodině a pak přišel s matkou za mnou na úřad kvůli dávkám. Rodin, kde je někdo odsouzen za týrání, je spoustu, já jsem měla kupříkladu dvě. A spisů jsem měla na starosti 400. Nikdo mě nevaroval, že je to abnormální rodina. Když jsem pak odešla na nemocenskou, nevím, co se dělo se spisem na tu rodinu, to nebyla moje starost,“ dodala Petříčková.

Dominik byl dlouhodobě týrán svými rodiči. Ti s tvrzením, že je příliš hyperaktivní, hocha trápili hlady, do bot mu dávali připínáčky a bili ho páskem. Chlapcovu vyhublost matka omlouvala na veřejnosti tím, že trpí poruchou růstového hormonu.

Hladový Dominik pak kradl ve škole svačiny ostatním dětem, loudil jídlo, chodil do vyučování s modřinami na obličeji. Dominik se z rodiny dostal až v roce 2010, kdy se přestěhovala do jiné části Brna a tamější sociální pracovníci dítě ihned odebrali. Chlapec v tu dobu vážil 13,5 kila. Po odebrání skončil v nemocnici a pak v ústavu. Rodiče putovali do vězení, otec dostal 6,5 roku, matka o půl roku méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám