Hlavní obsah

Šéf olomoucké fakultní nemocnice se zpovídá u soudu

Právo, Petr Marek
Olomouc

Kauzu ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Radomíra Maráčka (42), který je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, začal v úterý rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Maráčkovi hrozí až osm let za mřížemi.

Foto: Petr Marek, Právo

Radomír Maráček u olomouckého krajského soudu

Článek

Podle obžaloby měl uzavírat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky miliónů korun údajně nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci, ale nemocnice nakupovala nové přístroje. Zákon pak měl obejít i při uzavírání smluv na audity a poradenství. Způsobit měl tak škodu za téměř sedm miliónů korun.

Maráček však všechna obvinění před soudem odmítl. „Nic z toho, co je mi kladeno za vinu, jsem neudělal. Nikdy jsem neměl v úmyslu zajistit sobě nebo někomu jinému prospěch. Naopak. Nemocnici jsem převzal s půlmiliardovým dluhem, když mě policisté začali loni v únoru stíhat, činil už jen padesát miliónů a nyní nemá žádný,“ hájil se mimo jiné Maráček.

Nemocnici měl zajistit úspory až 100 miliónů

Určité pochybení připustil jen při pronájmu automobilů. „Vedoucí mého právního oddělení mě upozornila, že při součtu nájmů byla překročena zákonem stanovená limitní částka. Když se tak stalo, ten proces jsem okamžitě zastavil,“ prohlásil ředitel s tím, že ostatní „žalované“ kroky konzultoval se svým přímým nadřízeným na ministerstvu zdravotnictví a dostal k jejich realizaci souhlas.

„Obžaloba tvrdí, že nemocnici jsem připravil zhruba o sedm miliónů korun. Externí audity, které jsem prý neoprávněně nechal provést, však podle posudků, co na ně byly udělány, jí přinesly úspory od 20 do 100 miliónů korun,“ zdůraznil také Maráček.

V čele nemocnice stál od července 2007. Od loňského března je na neplacené dovolené. Z funkce bude odvolán poté, co ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ve výběrovém řízení, které již vypsal s tím, že se zájemci mohou hlásit do 15. ledna, vybere jeho nástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám