Hlavní obsah

Po Praze visely na šňůrách oběšené figuríny

Právo, Petr Janiš
Praha

Vláda peněz zabíjí. Takový je vzkaz akce zatím neznámých lidí, kteří po Praze rozmístili figuríny oběšenců. Transparent odkazuje na stránky prak.info. Na nich visí text, který mluví o sebevraždě a protestu proti sociální segregaci společnosti.

V Praze z mostů viseli oběšenciVideo: Novinky

 
Článek

„Opakem individuálního zoufalství je solidarita, opakem pasivity je společná akce proti nespravedlnosti. Právě proto nechceme mlčet, právě proto visí figuríny oběšených v pražských ulicích. Naše akce je pouze prvním viditelným vyjádřením nesouhlasu a odporu. Další budou následovat,“ napsala iniciativa Prak.

Novinky organizátory přes jejich webovou adresu kontaktovaly, nebyli ale ochotní odkrýt svou totožnost. Uvedli, že jim jde především o téma, tedy nesouhlas s bohatnutím části lidí, kteří vydělávají na nastaveném systému společnosti.

Foto: Petr Janiš, Právo

Jedna z figurín v ulicích Prahy.

Jednoho viselce sundávali pražští hasiči z metronomu na místě bývalého Stalinova pomníku, druhý visel z klandru v Chotkových sadech. Oboje poblíž sídla vlády ve Strakově akademii.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z figurín nedaleko křižovatky U Bulhara.

Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan Právu v pondělí kolem poledne řekl, že ví o dvou figurínách. Další by měla být u stanice metra Vltavská.

Foto: Petr Janiš, Právo

Policisté při odstraňování figuríny.

„O situaci víme. Jakoukoli figurínu odstraníme a předáme ji oddělení ztrát a nálezů pražského magistrátu,“ řekl Právu Hulan. Podle něho je věc předmětem dalšího zkoumání. „V okamžiku, že dojdeme k závěru, že šlo o protiprávní jednání, řešili bychom věc dále my. Pokud bude věc kvalifikována na přestupek, předáme to správnímu úřadu,“ poznamenal Hulan.

Foto: Petr Horník, Právo

Figuríny nedaleko křižovatky U Bulhara.

Otázka je, jaká norma by měla být akcí překročena.

Sdělení iniciativy je silné. „Spirála, na které se chudoba mnoha stává ziskem pro několik málo jiných, získává na obrátkách. Bohatnou lichváři, exekutoři a advokáti, kteří jako by tvořili jeden průmysl dluhu, schopný proměnit pokutu či nedoplatek za pár stovek v exekuci za desítky tisíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Jedna z figurín v ulicích Prahy.

Spekulantům s byty, kteří segregují městský prostor podle příjmů, roste zisk. A chudí a bezmocní se za přihlížení tiché většiny, jež má obavy o vlastní osud, propadají do stále hlubší chudoby a bezvýchodnosti,“ stojí na stránkách iniciativy.

Foto: Petr Janiš, Právo

Policisté při odstraňování plakátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám