Hlavní obsah

Čížovské koně otrávil jed na krysy

Právo, pch

Koně z čížovského ranče neotrávil zemědělský postřik, ale jed na krysy. O aktuálních výsledcích laboratorních testů, které posunuly vyšetřování případu z počátku prosince, informovala jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případem úhynu dvou klisen, hřebce, hříběte a poníka na ranči v Čížově u Jihlavy se začali kriminalisté zabývat v pátek 2. prosince. [celá zpráva]

Otravě neznámého původu podlehlo během víkendu pět z osmi zvířat, vykazujících příznaky otravy. Majitelka ranče s podporou klientů a přátel dokonce vypsala odměnu na dopadení pachatele.

Až dosud se odborníci klonili k otravě carbofuranem - dnes již v EU zakázaným pesticidem užívaným k postřikům zemědělských plodin. Laboratorní testy ale ukázaly něco jiného.

„V žaludku uhynulých koní byla zjištěna zvýšená hodnota obsahu hliníku. V současné době je tak podezření na intoxikaci fosfidem hliníku, který je součástí dvou přípravků. Oba slouží k hubení škůdců, zejména hlodavců, a jeden z nich je dokonce v kategorii zvlášť nebezpečných jedů, podléhajících evidenci,“ doplnila policejní mluvčí.

Specifikace látky by mohla být pro kriminalisty významnou stopou na cestě k pachateli. Zatím neznámý člověk až dosud čelil ‚jen‘ podezření z poškozování cizí věci, po výsledcích laboratorních testů však policisté zvažují rozšíření právní kvalifikace i o týrání zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám