Hlavní obsah

Bývalý ředitel ústeckého dotačního úřadu u soudu korupci popírá

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Korupční kauzu kolem bývalého šéfa Regionální rady Severozápad Petra Kušnierze začal ve středu rozplétat ústecký krajský soud. Kušnierz, který je obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele a spolu s dalšími třemi lidmi i z přijímání úplatku, tvrdí, že je nevinen a není proti němu žádný přímý důkaz.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz při příchodu do soudní síně

Článek

Podle obžaloby si měl ale prostřednictvím svých kumpánů říkat o desetiprocentní provizi z udělených dotací, hrozí mu až 12 let vězení.

Přebírání a předávání úplatků měli podle obžaloby zprostředkovávat Kušnierzovi známí Václav Poláček, Roman Švec a Ukrajinec Vladyslav Ivanovyč Hleba, který je navíc obviněn i z vydírání. Všichni čtyři jsou od března, kdy je policie zatkla a v dotačním úřadu provedla razii, ve vazbě. Další tři obžalovaní jsou na svobodě, obžalováni byli z uplácení. Jde o podnikatele, kteří měli na nabídku dotací za úplatek přistoupit. Jeden z nich ale kontaktoval policii.

Chtěli další peníze

Obžaloba se týká tří projektů. Rodinný hotel pod Třebouňským kopcem s dotací asi 12 miliónů korun, Penzion Villa Mannesman s nakonec nepřidělenou dotací 15 miliónů a uvažovaná rekonstrukce fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz při příchodu do soudní síně

V případě rodinného hotelu měl Kušnierz podle obžaloby požadovat 1,2 miliónu korun. Podnikatel nejprve zaplatil na účet bývalé manželky jednoho z obviněných 250 tisíc korun. Hleba mu měl tvrdit, že 10 procent je normální částka a bez jejího proplacení může být projekt snadno smeten ze stolu. Pak chtěli další peníze, Hleba měl pronést, že rekonstruovaný objekt mu může snadno začít hořet.

Tvrdí, že je nevinen

Kušnierz u soudu tvrdil, že nic špatného neprovedl. „Opětovně tvrdím, že jsem nevinen a mám pro to řadu důvodů,“ uvedl na začátku svého výslechu. Že by přijímal část z úplatků, vylučují prý i jeho majetkové poměry. Odpovídají jeho příjmům, které na postu ředitele dotačního úřadu činily zhruba 100 tisíc korun měsíčně.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Z vazby k soudu přišli čtyři obžalovaní, další tři jsou na svobodě.

Soud bude pokračovat minimálně do pátku, na pořadu budou nejprve jednotlivé výslechy všech obžalovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám