Hlavní obsah

Řidič, který u přechodu pro chodce brutálně napadl seniora, dostal 11 let

• Aktualizováno
Právo, Miroslav Homola

Do vězení s ostrahou poslal brněnský krajský soud Pavla Domšu (34) k souhrnnému trestu na 11 let. Domša v říjnu loňského roku srazil na tramvajové zastávce v Brně důchodce (86), a to tak brutálním způsobem, že starý pán upadl, praskla mu lebka a během následujících tří týdnů zemřel mj. i na krvácení do mozku.

Agresivní řidič dostal 11 let vězeníVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Incidentu předcházela dopravní kolize, při níž Domša musel podle svých slov intenzivně brzdit na přechodu, když mu tam penzista vběhl, zřejmě spěchající na přijíždějící tramvaj. Do řidiče pak zezadu narazilo další auto.

Svoji obhajobu muž stavěl především na tom, že si neuvědomoval, že šlo o tak starého člověka, nechtěl jej srazit k zemi, naopak se jej snažil zachytit, když on svévolně padal a vlastně jeho celé konání bylo jen kvůli tomu, že se snažil zadržet viníka dopravní kolize, který se mu snažil podle jeho vlastních slov ujet tramvají.

Soud provázela také bitva soudních znalců, kdy oslovení ze strany Krajského soudu v Brně jednoznačně přikládali úmrtí způsobenému zranění, kdežto oponentní znalci z Olomouce najatí obhajobou se snažili dokázat, že muž mohl zemřít na krvácení, které mohlo být již staršího data.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Agresivního řidiče Pavla Domšu poslal krajský soud na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou

Hrozilo mu 16 let

Pavlu Domšovi zjevně také přitížilo, že byl v minulosti již vícekrát trestán, mj. za přechovávání více než půl kilogramu marihuany a také to, že jeho agresivní chování na silnici rozhodně nebylo první. Už v červnu loňského roku například došlo k incidentům, které byly rovněž zaznamenány, kdy u brněnské Olympie napadl řidičku poté, co mu údajně blokovala cestu, a to tak, že ji odmrštil na kapotu jejího vozu, kde vznikla škoda na karosérii za téměř 30 000 korun a žena sama pak byla téměř tři týdny v pracovní neschopnosti.

Při dalším incidentu, o kterém se u soudu mluvilo, například jiné řidičce ulomil stěrače za to, že podle jeho vlastních slov špatně parkovala a bránila mu ve výjezdu. K tomuto incidentu došlo v Jihlavě.

Obžalovaný, kterému hrozilo až šestnáct let vězení, se k verdiktu nevyjádřil a ponechal si lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám