Hlavní obsah

Útočníky, kteří napadli zpěvačku skupiny Monkey Business, zadržela policie

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté zadrželi dva útočníky ve věku 25 a 34 let ze Strakonicka, kteří v sobotu večer napadli po mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v restauraci ve Vimperku zpěvačku skupiny Monkey Business Tonyu Graves. Oběma mužům hrozí až tři roky vězení.

Článek

„Na stopu obou mužů nás přivedla svědectví hostů restaurace a také zpěvačky, kterou vyslechli kolegové ve středu v Praze. Celkem jsme měli desítky výpovědí,“ sdělil Právu mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Čtyřiadvacetiletého muže policisté obvinili z trestných činů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci, dále hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob i výtržnictví. Právě tento muž zpěvačku podle policistů slovně urážel s jednoznačným podtextem a také jí zezadu srazil čepici z hlavy. Druhý zadržený čelí obvinění z trestného činu výtržnictví za to, že útočníka bránil při konfliktu s místními hosty a také po nich hodil židlí.

Oběma zadrženým tak hrozí až tříleté vězení.

Rada kriminální policie František Skabalík upřesnil, že oba muži mají kriminální minulost a byli vyšetřováni v souvislosti s loupežemi a propagací neofašismu. „Oba jsou nyní v policejních celách a kriminalisté je vyslýchají,“ konstatoval Skabalík.

Po mítinku DSSS

Incident se odehrál po mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti na náměstí Svobody. Gravesová si odešla před vystoupením v klubu Calypso na polévku do blízké restaurace a tam ji začal mladík napadat slovními urážkami, pak na ni plivl, srazil jí čepici a tahal ji za vlasy. [celá zpráva]

„Začali na mě křičet rasistická hesla, tahat mě za vlasy a plivat na mě,“ popsala konflikt Gravesová. Oba muži seděli u stolu asi s dalšími deseti známými, ale ti do konfliktu nezasáhli. V restauraci byli v té době i tři policisté, kteří podle vyšetřování zavolali jako první posily. Než se v daný okamžik k útočníkům dostali, stačili je hosté vyvést.

„Podle vyšetřování jednali všichni tři policisté, kteří byli po službě, v souladu se svými povinnostmi,“ upozornil ředitel jihočeské policie Jaromír Heřman.

Reklama

Výběr článků

Načítám