Hlavní obsah

Opilec bourající s autobusem s dětmi se hájí technickou závadou

Právo, Novinky, nov, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dopravní policisté pokračují ve vyšetřování čtvrteční nehody autobusu v pražském Lochkovském tunelu. Při havárii autobusu plného dětí policisté zjistili u řidiče v dechu tři promile alkoholu. Ten se nyní hájí technickou závadou autobusu.

Článek

„Byly zahájeny úkony trestního řízení ve věci podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policie mimo jiné prověřuje, zda na autobusu došlo k technické závadě, kterou řidič uplatňuje," řekla mluvčí pražské policie Eva Stulíková.

Doplnila, že policisté v té souvislosti shromažďují potřebné důkazy. „Pokud dojde k závěru, že jednání konkrétní osoby naplňuje skutkovou podstatu trestného činu, bude tato osoba obviněna,“ doplnila Stulíková s tím, že do konce vyšetřování nebude policie poskytovat další informace.

V Praze ve čtvrtek v půl třetí odpoledne havaroval školní autobus plný dětí. Policisté naměřili řidiči tři promile alkoholu v dechu. Muž nezvládl řízení a narazil do stěny Lochkovského tunelu. [celá zpráva]

Děti se vracely z výletu 

Za zády měl 38 prvňáčků a čtyři učitelky ze základní školy v Buštěhradu na Kladensku. Žáci se vraceli ze školního výletu do příbramského hornického muzea a na Karlštejn.

„Nehoda se stala při zpáteční cestě. Naštěstí se nikomu nic nestalo, jen se asi děti lekly,“ řekl Právu Tomáš Musil, jehož manželka a dcera v autobuse seděly. Na řidiči nebylo podle maminek a učitelek ráno poznat, že by měl problém s alkoholem a nic nenasvědčovalo tomu, že by byl opilý.

„Těžko říct, do jaké míry může za nehodu jeho stav a nějaká technická závada. Z autobusu při nehodě něco vyteklo, mohla to být nafta nebo brzdová kapalina. Každopádně to musí posoudit odborníci. Při celé kolizi už autobus stál a najednou začal na kopci ve svažitém tunelu couvat a najel na nějaký sloup. Jel ale hodně pomalu,“ dodal Musil.

Ze školy nechtěl nikdo nehodu komentovat. Pracovnice školy, která tam zvedla telefon, odmítla cokoli říci nebo předat hovor vedení školy a položila sluchátko. Mobilní telefon nikdo nezvedal.

Záchranáři děti zabavili

V autobusu jeli také čtyři dospělí - dvě učitelky a dvě maminky. Podle Tomáše Musila, který měl ve voze manželku a dceru, bylo nejspíš pro děti nejhorší čekání na náhradní autobus. Odstavený autobus rychle vychladl, za nehodou byla kolona a trvalo asi dvě hodiny, než se tam propracoval náhradní autobus.

„Jedna z učitelek se věnovala policii a vše jí popisovala, zbylé tři dospělé osoby se snažily zabavit děti a postarat se o ně. Strašně moc si všichni chválili záchranáře, že byli naprosto profesionální a ještě se snažili s dětmi pomáhat. Hasiči jim ve volných chvílích ukazovali vybavení a hodně pomohli, aby se děti během čekání zabavily,“ dodal otec jednoho z dětí z autobusu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám