Hlavní obsah

V Praze zatkli šéfa městské policie

– Praha • Aktualizováno

Policie zadržela šéfa pražské městské policie Vladimíra Kotrouše. Je podezřelý z přijetí úplatku. Zákrok provedla zásahová jednotka. Informoval o tom server Lidovky.cz. O chystaném zadržení nevěděl podle svých slov ani primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Článek

Podle dostupných informací policie zadržela Kotrouše hodinu po poledni v  Praze 10 v ulici V Korytech. Podle TV Nova je Kotrouš nyní u výslechu.

Zásah potvrdil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), neuvedl však žádné podrobnosti. Podle informací Práva se případ týká úplatků.

ÚOOZ zveřejní podrobnější informace v průběhu příštího týdne. "Mohu říct pouze to, že dnes probíhá realizace jednoho z případů na území hlavního města Prahy," řekl Právu mluvčí útvaru Pavel Hanták.

Kromě zásahu v ulici V Korytech byli členové ÚOOZ i v centrále pražské policie v Korunní ulici.

Foto: Petr Horník, Právo

Člen ÚOOZ v sídle pražské městské policie

Pražský primátor Bohuslav Svoboda neměl o chystané akci žádné informace, o zadržení se dozvěděl z veřejně dostupných zdrojů. „Vyčkám na podrobnosti o této události a předpokládám, že pokud bude informace médií potvrzena, okamžitě bude pan ředitel postaven mimo službu. Popřípadě s ním bude okamžitě rozvázán pracovní poměr," uvedl Svoboda.

Kotrouš u pražského bezpečnostního sboru pracoval od roku 1992, prvním mužem městské policie se stal v roce 2002. Do povědomí se dostal v souvislosti s kauzou nákupu terénních aut Hummer pro městskou polici. Tvrdil, že Praha takové vozy potřebuje. Na nákup nebylo vypsáno výběrové řízení, protože cena byla nižší než dva milióny korun. Police tehdy nákup zdůvodnila právě nízkou cenou aut.

Případy obviněných policejních důstojníků
pravomocně odsouzeni
Bývalý královéhradecký policejní šéf Aleš Pozdílek:
V lednu 2002 podali kolínští žalobci obžalobu pro zneužití pravomoci veřejného činitele na královéhradeckého policejního ředitele Aleše Pozdílka. Podle žalobců ve dvou případech nezákonně zastavil vyšetřování dopravních přestupků vlivných úředníků. Soud jeho vinu vinu uznal a v říjnu 2002 jej pravomocně potrestal pokutou 30.000 korun a šestiletým zákazem práce u policie.
Bývalí vysocí důstojníci karlovarské policie:
V květnu 2006 odsoudil sokolovský okresní soud čtyři bývalé policisty za zneužití pravomoci veřejného činitele. Dopustili se ho tím, že mařili vyšetřování loupeže na karlovarské poště v roce 2002. Z činu byl podezřelý jiný policista, jenž byl synem jednoho z obžalovaných. Vina mu však nikdy nebyla prokázána. Odsouzeným, mezi nimiž byl šéf karlovarské kriminálky Miroslav Roušal a bývalý náměstek tamního policejního ředitele Vladimír Budík, vyměřil sokolovský soud podmíněné tresty v rozmezí šest až 14 měsíců a zákaz práce v ozbrojených složkách.
Expolicista ostravské protikorupční policie Zdeněk Filipec:
Policista z ostravského Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Zdeněk Filipec byl v prosinci 2005 obžalován z ohrožení utajované skutečnosti, zneužití pravomoci a nadržování. Podle žalobců zneužil svého postavení a nezákonně pomáhal pašerákovi zlata. Filipec byl nejprve zproštěn obžaloby, v červenci 2008 jej soud pravomocně potrestal roční podmínkou s dvouletým odkladem. Nadřízení postavili detektiva mimo službu již po jeho obvinění, on sám dal poté výpověď.
Nepravomocně odsouzeni
Bývalý šéf písecké dopravní policie David Hrach:
V prosinci 2010 udělil písecký okresní soud bývalému šéfovi tamější dopravní policie Davidu Hrachovi podmíněný osmnáctiměsíční trest s odkladem na 30 měsíců a zákaz činnosti ve funkci úřední osoby na tři roky. Hrach byl podle dosud nepravomocného rozsudku shledán vinným ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle obžaloby v jednom případě nechal při silniční kontrole odjet řidiče, který překročil povolenou rychlost, v jiném případě přemluvil policistu, aby nechal odjet jiného řidiče, kterého zastavil kvůli překročení rychlosti.
Bývalý liberecký policejní ředitel Miroslav Dvořák:
Okresní soud v Liberci počátkem letošního října nepravomocně odsoudil bývalého libereckého policejního ředitele Miroslava Dvořáka za přijímání úplatků, zneužití pravomoci a podvod ke čtyřletému vězení. Rovněž mu zakázal na deset let práci u policie. Dvořák podle rozsudku požadoval úplatek v souvislosti s projektem na umisťování radarů pro měření rychlosti u škol. Postaral se prý také o smazání přestupku, kterého se dopustil náměstek hejtmana Martin Sepp (ČSSD). Údajně také používal služební vozy pro soukromé potřeby, například pro přepravu piva či stavebního materiálu.
ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám