Hlavní obsah

Záchvaty míval, ale za volant sedal klidně dál, řekl bývalý šéf řidiče z Hradce

Právo, pra, jbs, žl

Nezodpovědný, tak označil v rozhovoru s Právem řidiče, který v sobotu zabil v Hradci Králové dvojici dětí, jeho bývalý zaměstnavatel. Řidič pracoval dva roky jako provozní v jednom z hotelů ve Špindlerově Mlýně. „Skončil v roce 2010,“ upřesnil provozovatel hotelu.

Článek

Nezodpovědnost viděl hotelový personál především v tom, že provozní, původně z Hradce Králové, si po stále častějších epileptických záchvatech nezřídka sedl do auta a odjel do šestnáct kilometrů vzdáleného Vrchlabí, kde s rodinou bydlel. Na nic nedbal.

Provozní děsil zpočátku spolupracovníky natolik, že při jeho prvních záchvatech raději zavolali sanitu, která ho odvezla do nemocnice, kde v jednu chvíli strávil dva dny na kapačkách.

Zakázali mu služební auto

„Později jsme si na jeho stavy, které ovšem nabývaly na intenzitě, zvykli. Obvykle si sedl, zapálil cigaretu a byl klid. Někdy ovšem prokládal prášky alkoholem, což jeho nemoci určitě neprospívalo. Přesto jsme se nakonec začali obávat, aby se něco nestalo. Jakmile se záchvaty začaly stupňovat, zakázali jsme mu používat alespoň služební vůz. Víc jsme dělat nemohli. Vlastní auto ale nadále používal, jako by se nic nedělo,“ popisuje hoteliér.

Zda už někdy měl s řízením kvůli nemoci problémy, policie odmítla sdělit, stejně jak dlouho má řidičské oprávnění.

„Je to informace osobního charakteru, která je navíc součástí vyšetřování,“ uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková.

Je ale pravděpodobné, že dnes čtyřicetiletý řidič získal řidičák už před mnoha lety, a pokud dosud žádnou kalamitní či tragickou nehodu nezpůsobil, nikdo na jeho rizikový stav neupozornil.

Skončil ve vazbě

Hradecký soud vyhověl žádosti policie a uvalil v pondělí na muže vazbu. Již v neděli večer byl muž obviněn z usmrcení z nedbalosti, za což mu v případě prokázání viny hrozí až desetileté vězení.

Podle zdroje Práva tvrdil obviněný řidič během lékařského vyšetření v hradecké fakultní nemocnici, že si na nic nepamatuje. Vlastní vyšetřování případu podle policie potrvá měsíce. „Bude vypracováno několik posudků, které budou zkoumat i zdravotní stav obviněného,“ potvrdila Ježková.

Poznat epileptický záchvat není tak snadné

Podle některých svědků totiž přepadl řidiče epileptický záchvat. To, že muž touto nemocí trpěl, potvrdila médiím i žena, která mu půjčila automobil, s nímž havaroval.

Přednosta neurologické kliniky hradecké fakultní nemocnice Radomír Taláb uvedl, že medicína zná řadu typů epileptických záchvatů o různé intenzitě. „Laici se nejčastěji dozvědí o velkém záchvatu, kdy pacient upadá do bezvědomí, má křeče a podobně. Jiné záchvaty však tak dramaticky neprobíhají a určit, že jde skutečně o epilepsii, je poměrně obtížné. Dedukuje se z různých příznaků, takže říci, že jednání konkrétního člověka skutečně ovlivnil epileptický záchvat, je komplikovaná záležitost. Pozorováním se diagnóza jednoznačně stanovit nedá,“ řekl lékař.

Ani z chování člověka po události nelze podle jeho názoru usoudit na epilepsii. „I zdravý člověk, pokud se stane účastníkem nehody, bývá postižen šokovým stresem,“ připomněl Taláb.

Lidé si připomínají památku chlapců

Na nároží křižovatky ulic Habrmanova a P. Hanuše, kde muž s vozem Fiat Croma v sobotu smrtelně zranil na přechodu šestiletého a tříletého chlapce, stále hoří svíčky. V pondělí poprvé okolo chodily děti, mířící do nedalekých základních škol.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa tragické nehody v Hradci KrálovéVideo: Ludmila Žlábková, Právo

„Bydlím v domě hned vedle té nešťastné křižovatky. Děsí mne, že tu teď bude dcerka denně přecházet, když půjde na autobus do školy. Moc myslím na ty rodiče, vůbec nevím, co bych dělala v jejich situaci,“ vyjádřila asi čtyřicetiletá žena myšlenky většiny lidí, kteří zde žijí nebo procházejí okolo místa neštěstí.

Kdy se nesmí řídit vozidlo

Zákon č. 277/2004 Sb. a vyhláška ze dne 26. dubna 2004 o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel vymezují nemoci, kdy se nesmí řídit vozidlo anebo až se souhlasem lékaře po důkladném vyšetření. Jde například o:

  • nemoci zraku a sluchu;
  • nemoci svalové a kosterní soustavy;
  • nemoci oběhové soustavy, např. vážné srdeční arytmie, srdeční selhávání, cévní mozkové příhody, stavy po implantaci kardiostimulátoru, po infarktu atd.;
  • onemocnění cukrovkou, kdy se pacientovi značně rychle střídá hladina krevního cukru;
  • nemoci a vady nebo stavy nervové soustavy – sem patří např. epilepsie. Pokud pacient je bez záchvatu déle než 12 měsíců, řídit může, pakliže je minimálně jeden záchvat do dvanácti měsíců, řídit nesmí. Tato pasáž je velmi dlouhá a detailně popisuje při epileptických stavech, kdy dotyčný může a nesmí řídit;
  • nemoci, vady nebo stavy způsobující duševní poruchy – patří sem např. Alzheimerova choroba, poruchy osobnosti a chování, akutní, chronické nebo neléčené formy zejména schizofrenie, mentální retardace, duševní poruchy vrozené nebo způsobené úrazem či neurochirurgickými operacemi;
  • nemoci způsobené závislostí na alkoholu a psychotropních látkách;
  • nemoci způsobené vážnou nedostatečností činnosti ledvin, stavy související s transplantacemi orgánů nebo umělého implantátu;
  • další nemoci, které mohou podmínit zdravotní způsobilost k řízení.

Poznámka: Lidé s uvedenými nemocemi musí podstoupit podrobné lékařské vyšetření a teprve na jeho základě se rozhodne, zda smějí či nesmějí řídit motorové vozidlo.

Vyšetřovatelé také stále ještě hledají svědky nehody. Hlásit se mohou na telefonním čísle 974 526 573 nebo na bezplatné lince 158.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám