Hlavní obsah

Šestnáctiletý mladík si cestu autem ze školy zpestřil honičkou s policisty

– Olomouc
Právo, Miloslav Hradil

Milovníkem akčních filmů je zřejmě teprve 16letý mladík, který se pustil v Olomouci cestou ze školy do divoké automobilové honičky s policisty. Neváhal přitom jet s bílým renaultem autem po chodníku, na červenou či v protisměru. Policisté jej nakonec dopadli.

Článek

Případ se stal již 4. listopadu, policie o něm informovala ve čtvrtek. Mladík, který vzhledem ke svému věku nemá a ani nemůže mít řidičský průkaz na auto, jel ze školy. V autě vezl další čtyři stejně staré spolužáky. Policisté se jej pokoušeli zastavit majákem krátce po 14. hodině na ulici Sladkovského.

„V momentě, kdy si řidič všiml policejního vozu, který mu dává signál k zastavení, prudce zrychlil a pokračoval nebezpečnou jízdou po ulici Sladkovského. Aby se vyhnul kamiónu, vjel na chodník, přičemž ohrozil zaměstnance, kteří právě vycházeli na ulici ze zdejších firem,“ řekla Právu olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Policisté zveřejnili podrobnou cestu auta a hledají svědky, kteří by mohli způsob jízdy vozu popsat.

Po chodníku, v protisměru, na červenou

Mladík ujížděl policistům po ulici Přemysla Oráče až ke křižovatce s ulicí Přerovská. Vjel do křižovatky na červenou a ohrozil vozidlo žluté barvy jedoucí v pravém jízdním pruhu.

„Potom školák pokračoval jízdou v protisměru po ulicích Přerovská a Týnecká až ke kruhovému objezdu, na který vjel také v protisměru. Za kruhovým objezdem, na výjezdu směrem na Přerov, pak odbočil na polní asfaltovou cestu, kterou dojel až do Velkého Týnce, kde pokračoval rychlou jízdou po ulici Bystřická, Zábraní a Boční,“ konstatovala Štrbáková.

Marný pokus o útěk

V Boční ulici podle ní školák zastavil vozidlo poblíž novostavby a snažil se utéct, což se mu nepodařilo. Policisté jej dohonili. „Po celou dobu jízdy byl pronásledován policejním vozidlem se zapnutým výstražným zařízením a byl vyzýván megafonem k zastavení vozidla,“ uvedla mluvčí.

Policisté podle ní hledají svědky této život ohrožující jízdy ze 4. listopadu v době mezi 14:13 a 14:25 hodin. „Prosíme občany, kteří byli jejími svědky, aby se přihlásili na linku 158. Prosíme také zaměstnance, kteří vycházeli z firem na ulici Sladkovského, aby se svým svědectvím kontaktovali olomoucké policisty,“ dodala Štrbáková.

Policisté se domnívají, že se mladík mohl dopustit trestného činu obecného ohrožení. Pokud by se mu jej podařilo prokázat, hrozily by mu až čtyři roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám