Hlavní obsah

Karlovarský zastupitel se pokusil o sebevraždu

Právo, Patrik Biskup, Rudolf Voleman
Karlovy Vary
Aktualizováno

Karlovarský zastupitel Vladimír Hůrka (ODS) se pokusil o sebevraždu. Jednapadesátiletého politika prověřuje policie v souvislosti s vytunelovaným občanským sdružením AC Start, jehož je prezidentem.

Článek

Hůrku záchranáři převezli do nemocnice v pondělí poté, co si podřezal žíly a pobodal břicho. Podle informací Práva zanechal zastupitel dopis na rozloučenou, jehož obsah policie tají.

"Pacient byl přijat na chirurgické oddělení a v úterý byl převezen do plzeňské nemocnice k neurochirurgickému zákroku," potvrdila Právu mluvčí karlovarské nemocnice Barbora Silná. Hůrkův zdravotní stav je stabilizován.

„Nejdříve se do bytu dobýval Hůrkův otec, ale nemohl vstupní dveře otevřít,“ popisovala Hůrkova sousedka ze třetího patra panelového domu na sídlišti Růžový Vrch v Karlových Varech.

„Poté, co přišla i sousedova matka, podařilo se jim společnými silami dveře částečně otevřít. Matka se protáhla do bytu otvorem mezi dveřmi a zárubněmi. Za dveřmi ale zjistili, že tam leží Vláďa. To byl také důvod, proč nešly dveře otevřít,“ pokračovala sousedka. „Když jsem to viděla, raději jsem se zavřela domů. Jsem po mozkové mrtvici a měla jsem strach o své zdraví,“ dodala s tím, že pak ještě na chodbě viděla zasahovat záchranáře a také policisty.

Kriminalisté už před měsícem zatkli jednatele AC Start Víta Horejše a obvinili ho z několika zvlášť závažných hospodářských zločinů. Soud ho poslal do vazby.

Hůrku kriminalisté také prošetřují jako člena výběrové komise magistrátu, která se podepsala pod podezřelé prodeje městského majetku.

Vzdal se mandátu zastupitele

Podle karlovarského předsedy ODS Jiřího Vaněčka už v pátek 4. listopadu Hůrka oznámil svým stranickým kolegům, že se hodlá vzdát zastupitelského mandátu. „To, co se stalo o víkendu, mě šokovalo,“ uvedl Vaněček.

„Ve věci AC Startu považuji osobně dnes již bývalého zastupitele Hůrku více za oběť, než za cokoli jiného. Platí to, co jsem uvedl dříve, že věc považuji za Hůrkovu osobní záležitost a ve fázi, kdy v celém případu figuruje jako svědek, se tím nebudeme zabývat,“ dodal Vaněček.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Vladimír Hůrka v nemocnici po pokusu o sebevraždu.

„Vážím si však rozhodnutí Hůrky vzdát se zastupitelského mandátu, aby svým případným osobním problémem nezatahoval do problému stranu, za kterou byl zvolen. V tuto chvíli však považuji za důležité, že podle dostupných informací je jeho stav stabilizovaný a doufám v jeho brzké uzdravení,“ dodal Vaněček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám