Hlavní obsah

V centru Olomouce spadla část domu, trosky zabily ženu

Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

V centru Olomouce se v pondělí dopoledne zřítila část domu. Trosky zasáhly kolemjdoucí ženu, která zraněním na místě podlehla. Z domu bylo evakuováno devět lidí. Na domě se neprováděly žádné práce.

Článek

Neštěstí se stalo na jedné z nejrušnějších ulic města krátce před 10. hodinou. „Uvolnila se a zřítila větší část štítové zdi střechy objektu,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák. „Pod sutinami zůstala ležet žena,“ informovala Právo olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Podle náměstka ředitele Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jana Weinberga bylo ženě 78 let. „Utrpěla tak vážná zranění, že se už nedalo nic dělat. Zemřela na místě,“ konstatoval Weinberg.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

„Byla to hrozná šlupka, jako když padá lavina. Všude bylo hodně prachu, vyděsilo nás, co se děje, z okolních domů vybíhali lidé, byl tu v prvních minutách docela zmatek,“ řekla Právu žena, která pracuje v kanceláři v domě, který je naproti.

"Šel jsem tak třicet metrů za tou paní, co to zavalilo. Bylo to něco hrozného. Velká rána, pak jen ticho a prach. Byl jsem v šoku. Až za chvíli mi došlo, že kdybych šel jen trochu rychleji, mohl jsem být obětí i já,“ svěřil se Právu čtyřicátník, který postával kousek od sutin.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Historický dvoupodlažní měšťanský dům poblíž Prioru je v soukromém vlastnictví firmy Datrolex. Proč k tragédii došlo, zjišťuje policie. „Zajišťujeme na místě důkazy a stopy, abychom to mohli řádně vyšetřit," poznamenala Štrbáková s tím, že důležité budou pro vyšetřování znalecké posudky, včetně zprávy od statiků.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Hasiči odstranili pomocí výškové techniky zbylou část uvolněného zdiva ve štítu střechy. Na místo se dostavily i zástupci krizových štábů města a kraje. „Statik musí vyřešit, co se stěnou domu, která je mírně nakloněná,“ podotkl Hošák.

Trosky poničily i troleje tramvajové trasy, protože na domě bylo ukotveno trakční vedení. Tramvajová doprava na jednom z nejrušnějších míst krajského města byla dočasně přerušena a nahrazena autobusovou.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

„Vůbec netuším, co mohlo zapříčinit pád. Není mi to jasné. Žádné práce se na objektu nyní neprováděly a neměli jsme ani žádné signály, že by něco bylo ve špatném stavu. Jsem z té tragédie zdrcený,“ řekl Právu v pondělí odpoledne olomoucký advokát a zároveň jednatel a společník firmy Datrolex Viliam Vidovič.

Naposledy se před dvěma lety podle něj na domě opravovala fasáda. „Ani tehdy nám firma, která práce prováděla, nehlásila, že by narazila na nějaký problém. Kdyby nás na něco upozornila, tak bychom to opravili. Dům, pokud vím, neměl ani žádné statické potíže,“ dodal jednatel.

Zástupci majitele domu se podle něj chtějí spojit s rodinou zemřelé ženy a vyjádřit jí upřímnou soustrast. „Co bude následovat potom, bude záležet na dalších jednáních s pozůstalými,“ dodal Vidovič.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Dům číslo 5 na ulici 8. května, u něhož došlo k tragédii, je památkově chráněný. „Vznikl po roce 1689 na místě starší středověké zástavby. Cenný je mimo jiné tím, že se v něm zachovaly středověké gotické konstrukce – sklepy a klenba mázhausu,“ řekl Právu ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu František Chupík. Poslední zásadní rekonstrukcí podle něj objekt prošel v 19. století.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám