Hlavní obsah

Špachtle zapomenutá v břiše pacientky míří znovu před soud

Právo, Petr Kozelka
Brno

Soudní tahanice o to, kdo může za zapomenutou špachtli v těle pacientky při operaci břicha, nekončí. V úterý totiž brněnský krajský soud zrušil původní verdikt prvoinstančního soudu, který potrestal podmínkou jednu zdravotní sestru a naopak zprostil obžaloby primáře gynekologického oddělení nemocnice v Ivančicích Aleše Soukala, který operaci vedl.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Primář Aleš Soukal (uprostřed) čeká na verdikt soudu.

Článek

Okresní soud Brno-venkov tak bude muset znovu rozplétat, zda někdo ze zdravotníků může za to, že po operaci žila pacientka Zdeňka Kopečková přes čtyři měsíce s téměř třiceticentimetrovým nástrojem v břiše a trpěla krutými bolestmi.

„Rozsudek byl předčasný, je potřeba doplnit dokazování tak, aby byla věc náležitě objasněna. Proto se verdikt v celém rozsahu ruší. Je to komplikovaný případ a bude třeba přizvat znalce z oboru gynekologie, chirurgie a urologie,“ uvedl odvolací senát v čele s Jiřím Šoukalem a upozornil, že je potřeba také zjistit, zda primář Soukal při operaci postupoval v souladu s medicínskou vědou.

Já mám čisté svědomí, pracuju jako lékař už čtyřicet let, tento obor nelze dělat nedbale.
lékař

K celé události došlo v září 2009, kdy byla Kopečková operována na místní gynekologii. Operace se ale nečekaně zkomplikovala a protáhla se na několik hodin. Žena si po operaci několik měsíců stěžovala na bolesti břicha, lékaři to ale připisovali pooperačnímu stavu. Teprve po více jak čtyřech měsících nakonec zjistili, že má v břiše zapomenutý nástroj.

Před soudem za údajné pochybení stanuli primář Soukal jako vedoucí operatér a tři zdravotní sestry. Okresní soud potrestal jen jednu zdravotní sestru, která sice přišla po několika dnech na to, že špachtle chybí v sadě nástrojů použitých při operaci, ale když ho nenašla, celou věc nikomu nenahlásila a pustila ji z hlavy. „Podle protokolu z operace vyplývalo, že počet nástrojů sedí,“ bránila se u soudu sestra.

„Já mám čisté svědomí, pracuju jako lékař už čtyřicet let, denně jsem na operačních sálech a tento obor nelze dělat nedbale,“ řekl Soukal. Sama Kopečková, která žila se špachtlí v břiše 145 dní, žádala po zdravotnících statisícové odškodnění, které ji soud původně nepřiznal. I o něm bude muset nyní znovu rozhodnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám