Hlavní obsah

Matka, která nechala utopit syna, dostala tři roky

Právo, jar
Aktualizováno

Tři roky nepodmíněně ve věznici s dozorem. Takový je verdikt Okresního soudu ve Žďáře nad Sázavou nad sedmatřicetiletou matkou z Nového Města na Moravě, která nechala letos 11. dubna utopit ve vaně svého dvouletého syna, který byl mentálně na úrovni sotva devítiměsíčního dítěte.

Článek

Chlapce do napuštěné vany matka položila a nechala přes půl hodiny zcela bez dozoru. Zatímco dítě bojovalo o život, poslouchala ve vedlejším pokoji se sluchátky na uších hudbu z mp3 přehrávače.

Na to, že se chlapeček topí, ji upozornil až její pětiletý syn. To už ale byl jeho sourozenec ve vaně bez známek života. Nepomohlo ani hodinové oživování a veškerá snaha záchranářů.

Otřesným případem se začal soud zabývat v září, kdy bylo jednání odročeno kvůli nepřítomnosti matky. Ta se k soudu nedostavila podruhé ani tento čtvrtek a přes obhájce pouze vzkázala, že je psychicky labilní a proces by nezvládla. Soudce Jiří Večeřa ale využil zákonné možnosti a tentokrát rozhodl v její nepřítomnosti.

„Jde o zvlášť závažný zločin opuštění dítěte nebo svěřené osoby. Situaci jsme posoudili jako neodčinitelnou a nepodmíněný trest padl i vzhledem k šílenému chování matky, její lhostejnosti a projevení lehkomyslnosti s jakou dítě do vany dala a šla pryč a navíc si ještě nasadila sluchátka,“ zdůvodnil verdikt Večeřa. Obhájce ženy se na místě proti rozsudku odvolal. Případ se tak přesune ke Krajskému soudu v Jihlavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám