Hlavní obsah

Švýcar z protisměru na R10: policisté mě bezdůvodně zmlátili

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šílený jezdec z R10, Švýcar Sascha Guiseppe Spataro se dostal k soudu. V pondělí ráno začalo hlavní líčení s cizincem, který na konci května ohrožoval stovky lidí na rychlostní silnici R10 mezi Prahou a Turnovem, protože tam najezdil kolem stovky kilometrů v protisměru.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Eskorta přivádí muže k soudu.

Článek

Spataro tvrdí, že ho policie zmlátila, že ho kopali do hlavy, ačkoli se nebránil a ležel na zemi. U soudu vypovídal také zasahující policista, podle kterého se muž aktivně bránil, až mu policisté museli nasadit dvoje pouta.

Spatarova obhájkyně Markéta Pekařová poukázala na rozpor ve výpovědích policistů. Jeden tvrdil, že řidič jel rychlostí 150, druhý až 190 kilometrů v hodině.

Pekařová navíc uvedla, že v případě splacení kauce ve výši 400 000 korun může být její klient propuštěn z vazby. Podle ní o tom rozhodl středočeský krajský soud v Praze

Muž u soudu vypověděl, že nejel v protisměru vědomě. „Vzal jsem si léky a drogu a měl jsem paranoiu. Pervitin jsem vzal poprvé. Ve Švýcarsku jsem zkoušel heroin. Bývám nervózní, nejsem ale závislý, vzal jsem to nejvýše jednou týdně,“ tvrdil u soudu.

Podle svých slov si na žádnou nehodu nepamatuje, léčí se prý u psychiatra. Tvrdí, že kolem sebe viděl vojenská auta a cítil se v ohrožení.

Policie muže dostihla po zběsilém pronásledování až na rozestavěné silnici na okraji Prahy. Třiatřicetiletý muž pod vlivem drog způsobil několik nehod a vytlačil některé řidiče ze silnice. Celkem bylo poničeno kolem deseti aut.

Muže posléze vyslýchala policie, ale jezdec musel být hospitalizován ve vazební nemocnici a pak i ve specializovaném psychiatrickém zařízení v Brně, protože se pokusil spáchat sebevraždu.

Sestra: Nikdy nebyl v tak špatném stavu

U soudu vypovídala i Spatarova sestra. Ta ho navštívila ve věznici krátce po zadržení. "Nikdy jsem bratra neviděla v tak špatném stavu. Vůbec nás nepoznával," řekla. O tom, že bratr bere drogy, prý nevěděla.

Nyní muži hrozí až osm let vězení za obecné ohrožení. U soudu je přítomna tlumočnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám