Hlavní obsah

Žena ve Vsetíně prosila policisty o pomoc, zapomněli na ni a nechali ji zabít

– Vsetín
Právo, Radim Vaculík, Aleš Fuksa

Česká policie řeší další obrovskou a především tragickou blamáž. Pracovníci operačního střediska ve Zlíně totiž letos v březnu údajně zapomněli na závažný telefonát ženy, kterou podle tísňového volání ohrožoval její partner nožem.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Budova Policie ČR ve Vsetíně

Článek

Když si na to teprve po více než 40 minutách vzpomněli a vyslali na místo policejní hlídku, nemohli už její členové nešťastnici pomoci, protože žena vykrvácela po bodnutí do stehenní tepny.

Postup policistů už prověřuje inspekce a podle informací Práva chystá ještě do konce září navrhnout trestní stíhání možných viníků z řad policistů. Partner zemřelé ženy je ve vazbě.

„Tímto případem jsem znepokojen, jde o velmi závažnou věc a podle dosavadních informací je tato tragédie opakováním případu vraždy manželů Malhockých,“ řekl ve čtvrtek Právu policejní prezident Petr Lessy. Připomněl tak tragédii z loňského února, kdy v činžovním domě nedaleko centra Českých Budějovic zavraždil skladatele Pavla Malhockého a jeho manželku její vyšinutý syn z prvního manželství Jan Heidinger.

Volala a pak ji bodl

„Událost se odehrála 19. března v podvečerních hodinách ve Vsetíně v tamní místní části Luh, kde muž (44) ve stavu opilosti po předchozí rozepři bodl svou družku (49) kuchyňským nožem do stehna. Ona na následky zranění vykrvácela. V této chvíli bylo vyšetřování obviněného pro trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti ukončeno a s návrhem státnímu zástupci na podání obžaloby. Pachateli hrozí vězení od osmi do patnácti let,“ upřesnil ve čtvrtek Právu mluvčí zlínské policie Josef Havela.

Informace o tom, jakým způsobem mohli policisté v případu pochybit, však neměl. Právu se ale podařilo z důvěryhodných policejních zdrojů zjistit, jak se tragédie odehrála.

Žena ze Vsetína volala 19. března přesně v 19.09 na tísňovou linku 158. Automaticky se tak její hovor přepnul na krajské operační středisko ve Zlíně, kde si tamní pracovník od ženy vyslechl oznámení, že ji partner ohrožuje doma nožem.

Informace o situaci i adresu poškozené okamžitě zanesl písemně do systému s upozorněním, že jde o prioritní věc. Odeslal ji pak kolegům ze vsetínského operačního střediska, kteří přitom podle informací Práva sídlí ve stejné budově ve Zlíně.

V osudnou chvíli prý ve vsetínském středisku pracovali tři policisté, kterým se objevil na počítači červený vykřičník a zvukové varovné upozornění na nahlášenou událost.

Nikdo to nechtěl dělat?

Jenže všichni údajně právě řešili jiné věci a dva z operačních důstojníků se prý začali přít, kdo si případ převezme. Podle zdroje Práva se ale nemohli dohodnout, a protože počítač stále vydával výstražné znamení, třetí z policistů ho vypnul tak, že v systému potvrdil přijetí oznámení.

Údajně si myslel, že se pak dva zbylí policisté rychle domluví, kdo se věcí bude dál zabývat. Jenže když si asi po 40 až 45 minutách na hlášení vzpomněl a zeptal se ostatních policistů, kdo případ dělá, s hrůzou zjistil, že nikdo. Zalarmoval proto hlídku z místního oddělení ve Vsetíně, jenže když policisté dorazili na místo činu, žena už umírala.

Podle zjištění Práva partner svou družku bodl nožem s čepelí o délce 12 centimetrů přes tepláky do pravého stehna a zůstal na místě činu. Policisté dorazili do bytu po více než hodině a podle čtvrtečního vyjádření sousedů jim pachatel dokonce otevřel. Jeho krvácející družku našli ještě při vědomí. Než ale dorazil lékař, kvůli velké ztrátě krve jim doslova před očima skonala.

Operační středisko přitom její hlášení obdrželo ještě v době, kdy žena žádné zranění neměla. Pokud by policisté na místo vyrazili okamžitě, zřejmě by buď rovnou útoku partnera zabránili, nebo by mohli včas zastavit rozsáhlé krvácení ze stehna a zachránit jí život.

Majitel nedaleké restaurace ve čtvrtek Právu řekl, že partnerský pár k němu pravidelně chodil a oba měli údajně problémy s alkoholem. Všiml si prý, že se často hádali a kvůli sporům partnerů musela policie v minulosti opakovaně u nich v domácnosti zasahovat.

Čas příjezdu nenapsali

Právo se snažilo zjistit, kdy vlastně policisté na místo přijeli, jenže jak se ukázalo, ani v písemných záznamech místní policie vůbec není uvedený čas dojezdu hlídky na místo tragédie. Předpokládá se, že se tak stalo zhruba po hodině od oznámení poškozené.

Vyšetřovatelé případu pak do hlášení zaznamenali pouze dva časy z osudného večera – oznámení ženy v 19.09 a příjezd krajské kriminálky na místo činu ve 22.30. Nic mezi tím.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tragédie se odehrála v přízemí tohoto vsetínského domu na sídlišti Luh.

K možnému pochybení svých podřízených se ředitel zlínské krajské policejní správy Bedřich Koutný nechtěl ve čtvrtek příliš vyjadřovat.

„Věc byla předána inspekci, která to zatím stále šetří, a nemám od ní dosud výstup. Až se tak stane, poté budeme konat a přistoupíme k opatřením,“ uvedl bez dalších podrobností Koutný.

Na dotaz Práva, jak je možné, že policisté následně nepřiznali svou chybu ani v hlášení, protože neuvedli čas příjezdu hlídky na místo činu, Koutný uvedl, že tam určitě byl a že si na to přesně nepamatuje.

Důvodem, proč veřejnost dodnes o tak závažném případu vůbec nic netušila, byl podle mluvčího zlínské policie zákaz vyšetřovatele věc zveřejnit kvůli probíhajícímu šetření kauzy.

„Nařídil jsem kontrolu postupu tamní policie i toho, jak tam fungovala organizace předávání informací. Výsledky tohoto šetření, které vede Úřad vnitřní kontroly policejního prezidia, bych měl znát do konce září. Pokud se prokážou konkrétní pochybení odpovědných pracovníků, přijmu tvrdá opatření,“ doplnil Lessy.

Reklama

Výběr článků

Načítám