Hlavní obsah

Manželka ministra kultury se stala policejní ombudsmankou

Právo, Novinky, rav, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Novou ombudsmankou policie se ve čtvrtek stala Blanka Besserová, dříve Kosinová, manželka ministra kultury. Vybral si ji ministr vnitra Jan Kubice. Besserová mu dělala mluvčí v době, kdy vedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Právo o tom informoval mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. Besserová nahradí Taťánu Peškovou.

Článek

Pozice ombudsmana policie je relativně nová, byla zřízena letos v dubnu v rámci vládní strategie pro boj s korupcí. "Hlavním účelem jeho fungování je pomoc policistům a zaměstnancům policie v případě důvodného podezření na nekalé praktiky uvnitř policejního sboru," definuje ministerstvo vnitra tuto funkci.

Ombudsman ale neřeší stížnosti občanů na policisty.

Pod Kubicem už jednou pracovala

Besserová z pozice mluvčí ÚOOZ odešla v roce 2007 spolu s Kubicem. Zdůvodnila to tím, že vedení necítí podporu tehdejšího ministra Ivana Langera. Spolu s Kubicem odešlo 45 detektivů.

Kosinová se dostala do povědomí i v roce 2008, kdy důstojníci bezpečnostní informační služby (BIS) čelili nařčení, že Kosinovou vydírají a nutí, aby jim donášela na tehdejšího odcházejícího policejního prezidenta Vladislava Husáka.

Důstojníci jí prý tehdy hrozili, že jí odeberou i bezpečnostní prověrku kvůli tomu, že byla v kontaktu se špičkovým ruským agentem působícím na českém území v krytí novináře. Kosinová ale výměnný obchod odmítla a místo toho sepsala na chování důstojníků oficiální stížnost. [celá zpráva]

Inspekce ředitele BIS ale vydírání nezjistila.

Tejc: Je to příklad nepotismu

Podle soc. dem. stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce je to skandální záležitost. „Je to typický příklad nepotismu, tzn. protlačování příbuzných či blízkých osob do funkcí,“ řekl Právu. Tejc je přesvědčen, že člověk, který má blízko k ministrovi, by neměl být dosazován do funkcí, které jsou vybírány jiným ministrem téže vlády.

„Z veřejných zdrojů je známo, že v době, kdy Kosinová pracovala ve vysoké funkci na ministerstvu dopravy, Kubiceho agentura získávala od tohoto ministerstva zakázky. Zdá se tedy, že nynější zařazení paní Kosinové na vnitru, může být jakási odměna za to, že v nějaké době se agentura pana Kubiceho živila z veřejných prostředků na ministerstvu dopravy. Myslím, že to skutečně není vhodný příklad vlády, která si říká vláda boje proti korupci a boje proti klientelismu,“ je přesvědčen Tejc.

Kubicemu bude radit exministr Šmerda

Pro ministra Kubiceho bude jako poradce pro vládní, parlamentní a legislativní agendu pracovat bývalý ministr dopravy Radek Šmerda.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Radek Šmerda

Za poradce v záležitostech sociálně vyloučených komunit a lidských práv si ministr vybral Jana Černého, který se této problematice dlouhodobě věnuje v rámci organizace Člověk v tísni.

Reklama

Výběr článků

Načítám