Hlavní obsah

Letadlo ztracené na jihu Čech nebylo pojištěné

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Ztracené letadlo typu Fascination F 1000 za 1,5 miliónu korun z hangáru v letišti v Plané u Českých Budějovic nebylo pojištěné. Právu to potvrdil jeho výrobce Jaroslav Sedláček, který zmizení v pátek nahlásil. Není však ani majitelem zmíněného letadla. V žádném případě se tak prý nemohlo jednat o pojistný podvod, jak uvedla některá média.

Článek

Policisté prověřují především dvě varianty a sice, že s ním někdo odlétl, nebo jej rozmontoval a odvezl. „Jsem přesvědčený, že ho někdo ukradl a policie to zjistí. Těžko bych mohl letadlo odvézt sám, protože by tím nikdo nic nezískal. Nebylo mé a dokonce ani pojištěné,“ zdůraznil Sedláček, který však skutečného majitele Právu neprozradil.

Proslýchá se, že Sedláčkova firma na výrobu letadel má finanční problémy. „Naší firmě se nyní daří dobře a máme dokonce novou zakázku na osm letadel,“ prohlásil Sedláček. Policisté v tomto týdnu pátrají po letadle a zjišťují, kdo se do hangáru vloupal.

„Počítáme se všemi variantami. Tedy, že s letadlem někdo odletěl nebo ho rozmontoval a odvezl,“ konstatoval mluvčí Milan Bajcura. O možném podvodu odmítl v této fázi případu diskutovat.

Různé varianty zmizení letadla typu Fascination F1000, jichž vyrobil Sedláček od 80. let celkem 140 a létají po celém světě, připustil i ředitel Jihočeského letiště České Budějovice a.s. Ladislav Ondřich.

„Teď tady byli kriminalisté a musím říci, že jsou různé možnosti. Zloděj mohl s letadlem odletět před nástupem dispečerů v sedm hodin. Dále jej mohl rozmontovat a odvézt během dne. Pokud byl hodně drzý, mohl nahlásit na věži jiné číslo a odletět, protože dispečer vždy přesná čísla na letadlech dalekohledem nezjišťuje,“ doplnil Ondřich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám