Hlavní obsah

Novinka zlodějů na Moravě, ve velkém kradou česnek

Právo, Jiří Růžička

Zloději na jihovýchodní Moravě mají v zorném úhlu nový cíl: stále častěji se tam ve velkém krade česnek. Nové případy krádeží česneku ohlásili policisté z Kroměřížska a Uherskohradišťska.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Třiašedesátiletý majitel pozemku poblíž Kroměříže oznámil, že mu zloděj doslova sklidil úrodu. Na neoploceném pozemku vytrhal ze země osmdesát kilogramů sadbového česneku. Neznámý pachatel způsobil škodu za 12 tisíc korun. Po jeho dopadení a prokázání viny mu za krádež hrozí až dva roky vězení,“ sdělila mluvčí kroměřížské policie Barbora Balášová.

Čtyřiašedesátiletá žena přišla v neděli oznámit hradišťským policistům, že jí někdo přes víkend ukradl z pole pětadvacet kilo česneku.

Vůně lákala i na Uherskohradišťsku

Vůně dozrávajícího česneku přivábila zloděje také na pole poblíž Javorovce na Uherskohradišťsku. „Zloděj vytrhal jen část dozrávající úrody. Čtyřiašedesátiletá žena odhadla, že zmizelo pětadvacet kilogramů česneku se škodou za čtyři tisíce korun. Pachateli, který se dopustil přestupku proti majetku, hrozí po odhalení pokuta až patnáct tisíc korun,“ uvedl mluvčí policie v Uherském Hradišti Aleš Mergental.

Další zahradník z Březové na Uherskohradišťsku zase přišel o zeleninu za dva tisíce korun.

Výnosnější a snadnější než litina z kanálů

„S tím, že se ze sklepů chat, chalup a rodinných domků na vesnicích krade třeba slivovice i kvas, se v kraji, který je pro kořalku ze švestek, jablek, hrušek a dalšího ovoce typický, setkáváme poměrně často. V době, kdy zrají plody na stromech, se kradou třeba i meruňky, jablka či broskve. Krádeže zeleniny zatím běžné nebyly,“ řekla mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně Lucie Javoříková.

Ukradený česnek je výnosný artikl. Na jihovýchodní Moravě se nyní čerstvý domácí česnek prodává i za 180 či 190 korun za kilogram. Jít tak při prodeji pod rukou na cenu nějakých 150 korun je tudíž snadnější než krást třeba litinové poklopy kanálů a tahat se s nimi do sběrných surovin.

Reklama

Výběr článků

Načítám