Hlavní obsah

Na daních měli ošidit stát o 300 miliónů korun

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celkem 300 miliónů korun vyčíslila policie škodu, kterou měli způsobit dva muži a jedna žena krácením DPH a daně z příjmu právnických osob. Koncem týdne podali detektivové z Útvaru pro odhalování Korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Obviněný muž a žena, jako spolumajitelé jedné pražské obchodní společnosti, v letech 2002 až 2004 měli nechat zařadit do účetnictví své společnosti fiktivní faktury za provedené reklamní služby. Ty pro ně měla vykonat jiná pražská společnost, dalšího obviněného muže," uvedl mluvčí policie Jaroslav Ibehej. Reklamní služby však podle policistů nikdy nebyly provedeny, protože si je objednávatelská společnost zajistila vlastními silami.

„Druhá společnost ani nedisponovala pracovníky, kteří by mohli všechny reklamní činnosti provádět, resp. neměla téměř žádné zaměstnance a její majitel byl zaměstnancem prvně jmenované společnosti,“ vysvětlil Ibehej. Kriminalisté se domnívají, že tato druhá společnost byla založena účelově a sloužila vlastně jen k tomu, aby snížila na minimum veškeré výnosy, které prvně uvedená společnost získala za skutečně provedené reklamní činnosti.

Za tři roky své činnosti měli obvinění úmyslně zkrátit daň z příjmu právnických osob o téměř 170 miliónů korun a daň z přidané hodnoty o cca 130 miliónů korun. Pokud budou obvinění pravomocně odsouzeni, může jim být uložen trest odnětí svobody od pěti do deseti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám