Hlavní obsah

V Dole Darkov zahynul polský horník

Právo, Denisa Telaříková
Karviná
Aktualizováno

K tragické události došlo v úterý odpoledne v podzemí Dolu Darkov v Karviné. Devětačtyřicetiletý pracovník dodavatelské firmy zahynul při nešťastné události 750 metrů pod zemí při kolejové dopravě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Další podrobnosti nyní zjišťujeme. Konkrétně tuto mimořádnou událost šetří komise odborníků složená ze zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě, Policie ČR, vedení Dolu Darkov, společnosti OKD a odborářů,“ sdělil mluvčí OKD Vladislav Sobol.

„Jménem vedení i všech zaměstnanců chci vyjádřit naši soustrast rodině a blízkým zesnulého kolegy,“ řekl ředitel Dolu Darkov Václav Kabourek.

Podle karvinské policie se nehoda stala v úterý dvacet minut po patnácté hodině na 9. patře závodu 2.

„Střetly se zde dvě soupravy pro dopravu důlního materiálu. Během srážky se bohužel zranil devětačtyřicetiletý muž polské národnosti. Jeho zranění byla neslučitelná se životem a na místě zemřel,“ sdělila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková a dodala, že policejní komisař nařídil pitvu muže.

„Celým průběhem události a případným porušením bezpečnostních předpisů se policisté zabývají ve spolupráci s pracovníky Báňského úřadu Ostrava.“

Mluvčí OKD informoval, že se jedná o druhý smrtelný úraz v jejich společnosti v tomto roce. Za loňský rok se staly tři. „Nicméně společnost od roku 2008 investovala přes půl miliardy korun do ochranných a bezpečnostních pomůcek pro horníky, což se projevuje na sníženém počtu úrazů za rok. Například loni se počet úrazů snížil o 22 procent,“ upřesnil Sobol.

Důl Darkov na Karvinsku je v současnosti největší hlubinný těžební komplex v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám