Hlavní obsah

Ostravský operetní sborista odsouzen na 13 let za vraždu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Třináct let ve věznici s ostrahou musí podle pátečního verdiktu Krajského soudu v Ostravě strávit bývalý operetní sborista Stanislav Žižka. V listopadu 2009 po předchozí hádce brutálně ubil svého souseda v jeho bytě. Tělo bylo nalezeno až po několika týdnech. Odsouzený tvrdí, že je nevinen, a odvolal se.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stanislav Žižka musí podle verdiktu ostravského soudu strávit 13 let ve vězení.

Článek

Stanislav Žižka, který se v minulých letech představil v menších rolích v několika představeních ostravského divadla, svého souseda napadl ve chvíli, kdy byl u něj na návštěvě.

„Podle stop zajištěných z místa činu byl utlučen hlavou o madlo sedačky ve svém pokoji,“ řekla státní zástupkyně Brigita Bilíková. „Bezprostřední příčinou smrti bylo zhmoždění mozku při tříštivých zlomeninách lebky,“ dodala žalobkyně.

Uchopení za krkem a následné proražení lebky považuje soud za vraždu zvlášť brutálním způsobem.
soudce

K názoru, že smrt muže způsobil jeho soused, se policie přiklonila až po delší době od nálezu těla především na základě stop zajištěných na místě činu.

Soudce Igor Krajdl útok při zdůvodňování rozsudku označil za velmi surový. „Uchopení za krkem a následné proražení lebky považuje soud za vraždu zvlášť brutálním způsobem,“ řekl soudce.

Žižka vraždu svého souseda před soudem popřel. „Jsem nevinen,“ řekl s tím, že se sousedem se znal jen od vidění. „Zdravili jsme se a občas jsme spolu i mluvili,“ uvedl.

Obhajobu se podařilo vyvrátit, pochybnosti nejsou

Přiznal ale, že v době, kdy byl muž zavražděn, ho v jeho bytě dvakrát navštívil. Poprvé kvůli tomu, že si v divadelním kostýmu zapomněl klíče od bytu a požádal ho o nocleh. Na druhý den mu pak šel poděkovat za umožnění přespání.

Dále připustil, že si v následujících týdnech všiml silného zápachu, který vycházel z bytu souseda. „Řekl jsem to i sousedovi, který se o něj občas staral. Říkal, že je v nemocnici, a že tam smrdí asi špatně vysypaný koš na odpadky," dodal obžalovaný. Mrtvolu pak našli v bytě hasiči a policisté, které přivolala sousedka.

Podle soudce Krajdla se během hlavního líčení podařilo obhajobu Stanislava Žižky zcela vyvrátit a nejsou žádné pochybnosti o jeho vině. Přesný důvod vraždy se nepodařilo zjistit, vše ale nasvědčuje tomu, že zločinu předcházela hádka a Žižka svého souseda napadl v afektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám