Hlavní obsah

Za zákrok vůči kladenské žalobkyni hrozí policistům tři roky vězení

Právo, Josef Koukal

Policistům, kteří v únoru zasahovali u incidentu kladenské státní zástupkyně Evy Růžičkové (48) při jejím opileckém výstupu v restauraci, hrozí stíhání za zneužití pravomoci. Žalobkyni předvedli na služebnu a nechali asi 12 hodin střízlivět.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Státní zástupce, který výsledky prověrky přezkoumal, předal případ policejní inspekci a ta již zahájila úkony trestního řízení kvůli podezření z trestného činu. Právu informaci potvrdil státní zástupce Okresního státního zastupitelství Praha-východ Svatopluk Nauš, který měl za úkol posoudit výsledek březnové interní kontroly ze středočeské krajské policejní správy. Ta konstatovala možná pochybení policistů při zákroku ze 4. února.

„Dne 16. 5. 2011 byly ve věci zahájeny úkony trestního řízení umožňující prověřit veškeré okolnosti, které se týkají průběhu, přiměřenosti a zákonnosti zákroku, tedy skutečností nasvědčujících v daném případě tomu, že jednáním zakročujících policistů mohl být spáchán přečin zneužití pravomoci úřední osoby,“ sdělil Právu Nauš.

Informaci následně potvrdila i mluvčí Inspekce policie Radka Sandorová. „Zahájili jsme úkony trestního řízení. Účelem je zjistit, zda se hlídka proti dotyčné nedopustila protiprávního jednání,“ řekla Právu Sandorová.

Hrozí jim až tři roky vězení

„Musíme vyslechnout všechny zúčastněné osoby a posoudit i dostupné nahrávky,“ dodala mluvčí. Video ze zákroku v kladenské restauraci pořizovala městská policie, která u opilé a údajně agresivní žalobkyně též zasahovala.

Za zneužití pravomoci by policistům hrozily až tři roky vězení nebo zákaz činnosti.

Státní zástupkyně Růžičková 4. února o páteční polední pauze zkonzumovala podle svědků několik panáků a litr vína, poté tančila na stole a neměla se k zaplacení. Agresivní měla být vůči obsluze i strážníkům, kterým prý nadávala do blbečků.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) žalobkyni dočasně postavil mimo službu a krajský státní zástupce na ni 9. února podal kárnou žalobu. Nejvyšší správní soud plánuje podle přehledu jednání její veřejné projednání 15. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám