Hlavní obsah

Muž v bazénu ztratil vědomí, když zkoušel výdrž pod vodou

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

K tonoucímu 44letému muži vyjížděli v pátek kolem půl osmé večer do aquacentra v Bruntále moravskoslezští záchranáři. Muž zkoušel, jak dlouho vydrží pod hladinou, a ztratil vědomí. Ve velmi vážném stavu je v péči lékařů nemocnice v Krnově.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

„Podle zjištění záchranářů muž zkoušel, jak dlouho vydrží potopený ve vodě. Přitom došlo k bezvědomí, které patrně s určitou prodlevou zpozorovali lidé přítomní v bazénu. Svědkové započali s laickou první pomocí a oživovacími pokusy a přivolali profesionální pomoc,“ uvedl mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.

Záchranáři byli u postiženého během pěti minut. „Muži zajistili dýchací cesty, lékař jej připojil k přístrojem řízenému dýchání, záchranáři pokračovali v srdeční masáži. Po přibližně třiceti minutách se jim podařilo obnovit činnost srdce. Postižený byl připraven k transportu do zdravotnického zařízení, při překládání do sanitního vozu však došlo k opětovnému zhoršení jeho stavu a záchranáři museli přistoupit k defibrilaci,“ popsal Humpl s tím, že muž byl nakonec přepraven na anesteziologicko-resuscitační oddělení nemocnice v Krnově, v době předání jeho stav zůstával velmi vážný.

„Pacient je nadále na anesteziologicko-resuscitačním oddělení a jeho stav je podle lékařů stále velmi vážný,“ řekla v sobotu dopoledne Právu mluvčí krnovské nemocnice Eva Kijonková s tím, že muž je připojen na umělou plicní ventilaci a je v umělém spánku.

V Rýmařově se v bazénu zranila žena

Záchranáři v pátek večer zasahovali ještě v jednom bazénu na Bruntálsku. Jen čtvrt hodiny po prvním případu vyjeli do aquacentra v Rýmařově, kde se zranila osmapadesátiletá žena, která při skoku do bazénu narazila hlavou do dna, uvedla ČTK.

"Při příjezdu posádky byla při vědomí, záchranáři ošetřili poranění hlavy," informoval mluvčí záchranářů Humpl. Lékař podle něj měl podezření, že žena má poraněnou i krční páteř. "Záchranáři pacientku zajistili krčním límcem a podali jí potřebné léky. Následně ji transportovali na urgentní příjem krnovské nemocnice," uvedl Humpl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám